– Et usunt kosthold er en av de viktigste årsakene til hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2. Det sier Linda Granlund. Hun jobber i Helsedirektoratet.
Direktoratet la fram en rapport torsdag. Den forteller om utviklingen i norsk kosthold.
Vi har over tid spist stadig mindre korn, fisk, grønnsaker og frukt og bær.
– Vi må spise mer fullkorn, mer grønt og mer fisk. Utviklingen over tid viser det motsatte. Det er helt åpenbart at det må nye tiltak til på samfunnsnivå for å snu skuta, sier Granlund.
Bekymret
Granlund er spesielt bekymret over at vi spiser mindre korn. Kun 9 prosent av unge mellom 15 og 24 år spiser grovt brød daglig, ifølge rapporten. Totalt spiste nordmenn 4 prosent mindre korn fra 2022 til 2023.
Helsedirektoratet anbefaler å spise grovt brød eller andre fullkornsprodukter flere ganger hver dag.
– Å øke inntaket av fullkorn vil ha stor gevinst for helsa, sier Granlund.
Det å spise lite fullkorn var det som bidro mest til hjerteinfarkt og kreft i tjukktarmen eller endetarmen i Norge i 2021, sier hun.
Forbruket av frukt og bær har også gått ned. Siden 2013 har forbruket gått ned hele 15 prosent. Forbruket av grønnsaker har gått ned 5 prosent i samme periode.
[ Dette vil de at du skal spise mer av ]
Mindre rødt kjøtt
Granlund er fornøyd med at vi spiser mindre rødt kjøtt. Forbruket gikk ned 7 prosent fra 2022 til 2023.
Vi spiser likevel for mye rødt kjøtt. Granlund anbefaler å heller spise mer fisk. Men det spiser vi også mindre av.
For dyrt
De fleste sier at prisen på mat avgjør hva de kjøper. Sunne matvarer som fisk og sjømat har steget mer i pris enn kjøtt og sukker. Det er uheldig, mener Granlund.
– Om den maten som er bra for helsa hadde vært det rimeligste valget, hadde vi kommet en lang vei, sier Granlund.
– Nye tiltak må ta hensyn til folks lommebok, avslutter hun.