Nordmenn kaster mye mat.
I 2021 kastet vi 450 000 tonn mat her til lands. Det viser en rapport fra Matsvinnutvalget.
Hver person kaster 84,7 kilo mat i året, ifølge Klima- og miljødepartementet.
Å kaste mat er dumt for både miljøet og for lommeboka. En familie kan spare over 11 000 kroner på å ikke kaste mat og drikke, ifølge matvett.no.
Jula er rett rundt hjørnet. I høytiden koser vi oss gjerne litt ekstra med god mat, snop og drikke. Vi baker kaker, koker pålegg og steker svoren på ribba sprø.
Kaster litt mer i jula
Nordmenn kaster litt mer mat i juleferien enn ellers. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.
Men mange er også flinke til å bruke opp rester. 31 prosent svarer at de bruker rester fra julemiddagen til julefrokosten.
– Å spise opp restemat er det folk trekker frem som det mest effektive tipset for å kaste mindre mat i jula. Det sier Torunn Nordbø. Hun er sjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Dette er et godt tips. Og gunstig for lommeboka når du bruker opp julematen på denne måten, enten om det er til frokost eller til andre måltider, sier hun.
Sånn holder du brødet ferskt
Brød og bakevarer er eksempler på mat som lett kan havne i søpla. Det smaker jo best når det er ferskt.
Nordbø har tips til ferskest mulig brød gjennom jula. Jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det.
Du bør sørge for å oppbevare brødet mest mulig lufttett. Liker du sprø skorpe, kan du friske opp brødet noen minutter i ovnen på 200 grader. Du kan også skjære brødet i skiver og fryse ned det du ikke skal spise.
Dårlig samvittighet
40 prosent får dårlig samvittighet av å kaste for mye mat i jula. Det viser en undersøkelse fra Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk) i 2023.
Melk har flere råd for å unngå matsvinn. De anbefaler:
* Planlegg godt: Kjøp inn riktig mengde per person. Sørg for at matrester og tilbehør kan brukes til flere retter.
* Hold orden i kjøleskapet. Skaff deg oversikt over hva du har før du handler inn mer mat.
* Lukt, smak eller se på maten før du kaster den. Mye mat, som egg, melk og ost er ofte like god etter best før-datoen.
* Oppbevar restene riktig. Restene holder seg best om du dekker til maten og setter det kaldt så raskt som mulig.
* Spis restene. Både ribbe, pinnekjøtt og fisk kan brukes til koldtbord og tapas dagen etterpå.