Norge

Vil ta kampen for sykelønna

Flere parter skulle bli enige om en ny avtale, men de er uenige om sykelønn.

Skal folk få sykelønn som i dag? Det er flere uenige om. Vi har høyt sykefravær i Norge. Folk er borte fra jobb i kort tid og i lengre tid. Det koster mye penger for både staten og bedrifter.

Uenige om sykelønn

Men sykelønna skal være som i dag, syns LO, som taler arbeideres sak. NHO snakker for bedriftene, og de mener at vi må kunne diskutere sykelønna.

NHO foreslo å frede den i 18 måneder, men det var LO uenig i. De ville frede den i fire år, ifølge NTB. Arbeidsgiverne sa også i en pressemelding at de foreslo å la sykelønna være i fred i to år.

Kan en eventuell endring i sykelønna hjelpe mot det høye fraværet? Partene har slitt med å bli enige om nettopp sykelønn. Det ble brudd i forhandlingene da de skulle få til en ny IA-avtale. IA er kort for inkluderende arbeidsliv. Dagens avtale tar slutt ved nyttår. I framtiden kan det altså bli opp til Stortinget å avgjøre hva som skjer med sykelønna.

En for god ordning?

I dag kan du ha rett til full lønn fra dag én når du blir syk. Du kan få full lønn i inntil ett år. Noen mener at ordningen er «for god». Flere partier kan ville kutte i sykelønna, skrev NRK i høst.

Nå vil Christopher Beckham ta kampen for sykelønna, skriver NTB. Han er leder i Handel og Kontor. På våren er det lønnsoppgjør. Og da kan full sykelønn bli en del av kravet.

– Jeg er svært skuffet over at IA-forhandlingene ikke førte fram. Nå vil Høyre, Frp og Venstre kunne gjøre endringer i sykelønna etter neste valg, sier han til avisa Klassekampen.

Flere vil kjempe

Neste år er det såkalt mellomoppgjør. Vanligvis dreier det seg da kun om lønn. Men Beckham mener sykelønna er viktig nok til å bli et tema.

– Hvorfor vente? sier han.

Jørn Eggum er leder i Fellesforbundet. Også han har varslet at han vil ta opp sykelønna i neste oppgjør.