Norge

Hva skjer når IA-avtalen ikke forlenges?

IA-avtalen har vært en viktig del av norsk arbeidsliv. Men nå ser den ut til å være i fare.

IA-avtalen har vært en viktig del av norsk arbeidsliv siden 2001. IA står for inkluderende arbeidsliv.

Den har hatt som mål om å redusere sykefraværet og sikre at flest mulig kommer på jobb. De siste årene har flere vært syke og borte fra jobb. Sykefraværet er i dag på over 7 prosent totalt, ifølge SSB. Mange strever blant annet med utmattelse som følge av long covid, ifølge FriFagbevegelse.

Sykdom er årsaken til at LO og NHO diskuterer avtalen, som utløper 31. desember 2024.

---

Hvem er LO og NHO?

  • LO er en organisasjon for fagforbund. De jobber for at arbeidstakerne skal få rett til sykelønn når de er syke, trygge arbeidsforhold, rettferdig lønn og pensjon.
  • NHO er en organisasjon for bedrifter. De jobber for arbeidsgiverne og vil at arbeidsmarkedet skal være fleksibelt. De ønsker også å holde skatter og avgifter for bedrifter lave.

---

Slik fungerer sykelønn

Om du er syk og borte fra jobb, har du rett til full lønn i inntil ett år. Dette sørger IA-avtalen for.

Jobben din betaler de første 16 dagene, mens Nav dekker resten, opp til 744 000 kroner.

Sykelønn er noe NHO og LO er uenige om. LO ønsker at vi skal fortsette å ha rett til full lønn under sykdom. NHO ønsker noen endringer.

Politisk diskusjon

Når IA-avtalen forsvinner, blir det ingen garanti for at du får full lønn i ett år. Dette kan bli en politisk diskusjon framover.

Partier på venstresiden ønsker å beholde dagens ordning. Borgerlige partier som Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet er åpne for endringer.

Kan endre egenmelding

I dag har arbeidstakere rett til å bruke egenmelding i tre dager, opptil fire ganger i året. IA-avtalen har sørget for at enkelte arbeidstakere kan bruke opptil åtte dager om gangen, framfor tre ganger.

Uten IA-avtalen kan dette bli opp til hver enkelt bedrift å bestemme. Det kan føre til at det blir veldig ulikt av hver bedrift.

Hva skjer nå?

Uten IA-avtalen må mange bedrifter finne egne løsninger. Det kan føre til mer usikkerhet for arbeidstakere, spesielt i bransjer hvor de får dårlige avtaler.

Kilder: FriFagbevegelse, Aftenposten og nyhetsbyrået NTB.