I Bodø kan frivillige sjåfører komme tilbake med tårer i øyekroken. De leverer ut esker med julemat og gaver til familier og unge. Det gjør så godt å hjelpe.
Grethe Simonsen kan fortelle at de har mange givere i Bodø. Vanligvis har de flere givere enn familier som trenger julehjelp. Giverne er folk som kjøper mat og gaver til familier de ikke aner hvem er.

Heller ikke Simonsen og de andre i prosjektet Gi en jul vet hvem som tar imot eskene. Men de vet at det er familier eller unge voksne som trenger en hjelpende hånd. Gi en jul er et samarbeid med det offentlige, som kjenner til hvem som har behov.
Rundt om i Norge er det mange ulike hjelpere. Noen inviterer andre hjem til seg for julefeiring. Andre bidrar med julemat og gaver, eller penger til en organisasjon. Jula vekker godheten i oss, for vi vet hva en julefeiring kan koste for dem som bare har nok til å klare seg.
Her er noen eksempler på hvordan folk hjelper
1. november åpnet Finn.no tjenesten «hjelp til jul». Den varer til 31. desember. I år som i fjor er det kun mulig å legge ut annonser der du tilbyr hjelp. I år gir folk bort alt fra gavekort på mat til sjokolade og gaver.
I over hundre år har Frelsesarmeen satt ut julegrytene sine. Det er en innsamling som er fast hver desember. I år har de nærmere 250 gryter i hele landet. I fjor fikk over 22 000 husstander mat til jul, skriver Frelsesarmeen på egne nettsider.
Også på Facebook er lysten til å hjelpe stor. Gruppa «Hjelp til alt i Norge – Julehjelpen» har nesten 9 tusen medlemmer. Organisasjonen Hjelpende Hånd ber folk om å hjelpe – for å lyse opp julen for trengende.
Stor interesse for å hjelpe
Tilbake i Bodø har de opplevd stor interesse siden de startet Gi en jul i 2020. Til og med i fjor, da folk begynte å merke at de hadde fått dårligere økonomi.
– Vi var litt spente i fjor, innrømmer Grethe Simonsen. Men i år ser de at det er litt tyngre å få nok givere. Det samme merker Gi en juls andre avdelinger, som er i Stavanger, Sola, Halden og Sandnes, ifølge Simonsen.
I Bodø har de rundt 115 givere foreløpig, og 108 familier som trenger hjelp. Det kan bli flere familier, men det kan også bli flere givere.
Gi en jul har sitt opphav i Stavanger. Simonsen bodde i byen i 11 år. Hun og familien var givere, og de laget en tradisjon ut av å gi. Da de flyttet til Bodø, ville hun starte det samme her.
– Jeg syns at vi skal hjelpe til når vi kan. I tillegg liker jeg å organisere. Og så elsker jeg jo jul, sier hun til Klar Tale.
Mange som melder seg som giver på nettsiden til Gi en jul, er sammen i grupper. Det kan være vennegjenger, folk som jobber sammen eller er i familie.
– For mange som er med år etter år, har dette blitt en førjulstradisjon, sier Simonsen.
Det er opp til giverne hvor mye de vil gi, men de må likevel følge ett krav. Juleeskene skal inneholde ubrukte gaver til en verdi av minimum 300 kroner per person, julemiddag og dessert til hele familien.
– Mange blir veldig ivrige og legger med ekstra middager, pålegg, julegodt, julestrømper til barna og ekstra gaver, forteller hun.