Norge

Slik vil regjeringen stoppe hat mot muslimer

– Ingen skal være redde for å vise den de er, og det de tror på, sier statsministeren.

22 prosent av nordmenn har fiendtlige holdninger til muslimer og islam. Rundt 31 prosent har fordommer mot muslimer. Det viser en undersøkelse fra HL-senteret fra 2024.

Over halvparten av muslimer i Norge har opplevd diskriminering det siste året, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Regjeringen har laget en ny plan mot fiendtlighet mot muslimer.

Alle har et ansvar

– Ingen skal være redde for å vise den de er, og det de tror på. Fiendtlighet mot muslimer skaper uro og frykt i samfunnet vårt. Vi har alle et ansvar for å bekjempe dette, på alle nivåer og i alle sektorer. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Planen har 30 tiltak. Den er en del av regjeringens arbeid mot rasisme, hets og diskriminering på grunn av etnisitet og religion.

– Å bli utsatt for fiendtlighet og fordommer er svært vondt og kan føre til mer polarisering. Regjeringen vil legge til rette for mer og bedre dialog mellom ulike grupper i samfunnet. Og på den måten bidra til å bygge ned fordommer og fiendtlighet. Det sier Lubna Jaffery. Hun er kultur- og likestillingsminister.

Skal vise mangfoldet

Blant tiltakene er en veiviserordning. Ordningen skal lære elever i skolen og undom om islam og muslimer. Det skal gjøres på en måte som kan hindre stereotypier, fordommer og diskriminering.

– Ordningen skal vise mangfoldet i den muslimske befolkningen i Norge, sier Jaffery.

Ordningen skal utvikles i dialog med ulike muslimske trossamfunn og andre.

Det finnes allerede en samisk og jødisk veiviserordning. Det islamske forbundet Rabita har allerede startet den muslimske ordningen. Staten skal nå knytte ordningen opp til en institusjon for opplæring eller forskning.

Erna Solbergs regjering laget den første planen mot fiendtlighet mot muslimer i 2020. Det skjedde etter angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum i 2019. Denne planen utløper når året er over. Derfor lager Støres regjering en ny plan. Den nye planen skal vare fram til 2030.

– Et sterkt demokrati er bærebjelken i samfunnet vårt. Det blir sterkt når alle er med i fellesskapet vårt. Derfor må vi bekjempe fiendtlighet mot muslimer, sier Støre.