Regjeringen la fram en melding til Stortinget fredag. Den handler om Norges totale beredskap. Målet er at Norge skal bli best mulig forberedt på å takle kriser og krig. Regjeringen foreslår over hundre tiltak for å styrke Norges beredskap.
– Dette kommer til å treffe hver og en av oss. Både på jobben og i det private livet, sa statsminister Jonas Gahr Støre.
Han la fram meldingen sammen med Emilie Enger Mehl. Hun er justisminister.
– Dette handler om hvilken holdning vi felles klarer å utvikle, for å ha beredskap og være årvåkne.
Urolige tider
Tiden etter den kalde krigen har vært preget av dyp fred. Situasjonen i verden har blitt mer urolig de siste årene.
– Dette er en historisk viktig dag. Vi oppdaterer og bringer Norges beredskap et viktig skritt framover, sa Støre.
---
Hva er beredskap?
Ordet «beredskap» brukes om det å være forberedt på å møte kritiske situasjoner. Det innebærer å håndtere og redusere skader av uønskede hendelser. Beredskap handler også om å beskytte verdier, og å hindre at personer blir skadet eller dør.
---
Støre håper Stortinget kan bli enige om meldingen. Slik Stortinget ble enige i spørsmålet om langtidsplanen til Forsvaret.
Et stort arbeid
Emilie Enger Mehl varslet om et stort arbeid. Arbeidet skal føre til en kultur for beredskap i alle deler av samfunnet. Krig er det verst tenkelige scenarioet, sa Mehl.
– For å håndtere kriser må vi samarbeide, og vi må finne sammen. I denne meldingen legger vi fram konkrete planer for hvordan vi skal få til det. Selv om vi selvfølgelig aldri vil kunne vite sikkert hva som vil treffe oss i framtida, sa Mehl.
Hundre tiltak
Meldingen til Stortinget har over hundre forslag til tiltak. Blant disse er:
* Å legge fram en langtidsplan for sivil beredskap, herunder politiet. Arbeidet skal starte i 2025.
* Alle kommuner, regioner og kritiske samfunnsområder skal ha et beredskapsråd. Ulike aktører skal forebygge, øve på og håndtere kriser sammen.
* Øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8 000 til 12 000. Økningen skal skje over åtte år.
* Stortinget vedtok å stoppe bygging av tilfluktsrom i 1998. Stortinget blir bedt om å oppheve vedtaket. De blir også bedt om å gjøre det pliktig å bygge tilfluktsrom i nye bygg.
* Frivillige organisasjoner i redningstjenesten skal få mer penger. Tilskuddet økes med 100 millioner kroner over åtte år. Det kommer i tillegg 6 millioner kroner i årets budsjett.