Hvordan velger vi maten vår? Det handler ofte om smak og pris. Bærekraft er langt nede på listen for flere.
Mange synes det er vanskelig å vite hva som er best for miljøet.
37 prosent av nordmenn mener de spiser mat som er bærekraftig. Samtidig sier mange at de ikke vet hva de skal se etter når de handler. Det viser undersøkelser gjort av Forbrukerrådet og Oslo Met.
Pris er viktigere
– Det blir en kamp mellom lommeboken og samvittigheten. Det sier en mann på 50 år. Han har vært med på en av undersøkelsene.
Han sier han gjerne ville kjøpt mat fra lokale gårder hvis han hadde hatt tid og penger til det.
Folk opplever at systemene for mat er vanskelig å forstå. Mange velger derfor mat basert på pris og smak, selv om de gjerne skulle ha tatt bærekraftige valg.
Stoler på norsk mat
Nordmenn stoler stort sett på mat fra Norge, viser undersøkelsene. 85 prosent tror at norsk mat er produsert på en miljøvennlig måte. Men tilliten synker til 69 prosent om maten komme fra EU.
Dersom maten kommer fra land utenfor EU, stoler bare 23 prosent på maten.
Forbrukerrådet mener at bedre merking av mat kan gjøre det enklere for folk.
– Hvis vi merker maten bedre, kan flere velge bærekraftig. Det sier Aysha Grönberg fra Forbrukerrådet.
Tenker annet om snacks og godteri
Mange tenker at fisk, frukt, grønnsaker og kjøtt ødelegger mest for klima. Men bare 31 prosent bryr seg om at snacks og ferdigmat også påvirker klimaet.
– Jeg tenker at kjøtt er dårlig. Men å importere masse bønner og linser som må fraktes langt, er heller ikke bra. Det sier en 25 år gammel kvinne fra en av undersøkelsene.
– Er det da bedre å spise kjøtt fra Norge, spør kvinnen.