Norge

– Ha en plan for rotasjon

Hvor lenge er holder hermetikken din? En ekspert råder folk til å ha en rotasjonsplan.

Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) har en liste over ting vi bør ha i vårt beredskapslager. En av de viktigste elementene er vann og hermetikk.

Mat kan nemlig lagres svært lenge når det er hermetisert. Men hvor lenge er holdbarheten?

Morten Sivertsvik har selv spist hermetikk som var over 50 år gammel. Det gikk helt fint, men smaken var ikke like god. Sivertsvik er forskningssjef ved matforskningsinstituttet Nofima.

– Den jeg spiste, var definitivt «best før», sier han.

Han anbefaler dermed å bytte ut hermetikk som er blitt gammel.

– Spis opp når det nærmer seg utløpsdato, og erstatt med nye produkter med ny holdbarhet. Ha en rotasjonsplan. Dette gjelder også vann og tørrmat.

– Det vil jeg si er et godt råd. Fyll også opp lageret med noe du likevel liker å spise.

– Kan bli syk av å spise den

Sivertsvik forklarer at holdbarheten på mat ikke bare handler om du kan bli syk av å spise det. Det forteller også noe om garantien for at maten har den fargen den skal ha, at teksturen er riktig og at det smaker slik det skal.

Og når vi snakker om hermetikk, gjelder alltid matmerkingsprinsippet «best før», sier han.

– Det betyr ofte «også god etter», og ikke minst; «ikke farlig etter». Det vil si at maten er fullt brukbar som menneskemat også etter at datoen «best før» er overskredet. Du må bruke sunn fornuft. Den kan bli misfarget og få smaksendringer over tid, sier Sivertsvik.

Men når det er merket med «siste forbruksdag» – da kan det være fare på ferde, advarer han.

Mer hermetikk?

Hvorfor blir ikke hermetikk brukt oftere, siden det gjør at mat holder seg lenger?

Sivertsvik mener det handler om ulike ting.

– Matindustrien møter krav om salg av varer i butikkene. De som selger maten til forbruker, ønsker ikke lang holdbarhet, men vil tjene penger, sier han.

Han sier også at de ikke liker den runde hermetikkboksen. Den er vanskelig å transportere og tar mye plass.

– Når de kan selge samme produktene til en høyere pris i emballasje som er miljøvennlig, er nok valget enkelt.

På forsiden nå

Mer fra Norge

Siste utgave