Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

25 kvinner på Stortinget har opplevd seksuell trakassering

Halvparten av kvinnene på Stortinget sier de er blitt trakassert i jobben.

Norge

– Jeg dytter til ham med albuen. Hardt. Jeg sier: «Stopper du ikke nå, hyler jeg så høyt at alle hører det». Da stopper han litt opp og slipper taket i meg, forteller Bente Stein Mathisen til kanalen NRK. Den 61 år gamle politikeren fra Høyre snakker om en hendelse på 2000-tallet. Da opplevde hun seksuell trakassering fra en kollega.

NRK har sendt en undersøkelse til alle kvinnene på Stortinget. Den handler om seksuell trakassering. 29 av kvinnene svarer at de har fått «uønsket seksuell oppmerksomhet». 25 sier at de har opplevd det i arbeidet sitt som politikere. 22 kvinner opplevde seksuelle kommentarer. 18 kvinner opplevde uønsket fysisk kontakt.

– Jeg synes det er forferdelig trist, men jeg er ikke overrasket, sier Tina Bru. Hun snakker for partiet Høyre om kvinnepolitikk.

53 kvinner svarte på undersøkelsen. Til sammen er det 69 kvinner som møter fast på Stortinget.

Undersøkelsen kommer etter mange andre avsløringer om seksuell trakassering. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er blant dem som har snakket om problemet.  Kampanjen #metoo har preget sosiale medier siden oktober.