Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

30 flyktninger fra Moria kommer til Norge

Hellas har valgt ut 30 flyktninger fra Moria-leiren som skal sendes til Norge, melder VG.

Moria-leiren ligger på den greske øya Lesvos. Etter brannen i september trenger tusenvis av mennesker desperat hjelp. Nå har Hellas valgt ut de første 30 flyktningene som kan få komme til Norge:

– Vi har fått en liste med navn fra Hellas. Til nå har saken vært i greske myndigheters hender. Vi har presset på for en avklaring. Det sier Guri Melby til VG. Hun er kunnskaps- og integreringsminister.

Utlendingsdirektoratet (UDI) skal nå foreta en sikkerhets- og ID-sjekk av dem.

Norske myndigheter har lovet å hente ut 50 mennesker fra leiren.

– Det er foreløpig 30, så vi er på god vei. Jeg skulle gjerne sett at de kom til Norge før jul, men vi har fått vite at det trolig blir i januar, Det sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. 

Alle skal være personer som møter kriteriene for å komme til Norge. De må være syriske barne-familier som er på flukt fra krig.

Les også: Brannene er et rop om hjelp

UDI fikk beskjed om å starte arbeidet med flyktninger fra Hellas 9. september. Samme dag brøt det ut en stor brann på Lesvos, og hele Moria-leiren brant ned.

Alle de 7.500 som bodde der, har til nå bodd i en annen midlertidig leir.

Over 1.600 har blitt hentet ut av EU allerede. De er for det mest enslige mindreårige asylsøkere og sårbare familier. Disse er overført til Belgia, Finland, Frankrike, Irland, Luxembourg, Portugal og Tyskland.