Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

320.000 færre behandlinger i mars og april

Norske sykehus var klare for mange korona-syke. Det gjorde at mange behandlinger ble utsatt eller avlyst.

Det ble gjort 320.000 færre behandlinger på norske sykehus i mars og april i år. 24.300 av disse var operasjoner. Tallene er sammenlignet med i fjor. Årsaken er korona.

Les også: Slik kan du snart bli testet for korona

Norske sykehus fryktet at det kunne bli som i Italia og andre steder som var hardt rammet. De slo derfor alarm i slutten av februar. De gjorde seg klare for mange korona-pasienter. De laget en plan for hvordan de skulle behandle 4.500 korona-syke på én gang.

Men beregningene skulle vise seg å bli feil. Aftenposten har samlet inn tall fra Helsedirektoratet. Det viser at det på det meste var 325 sengeplasser i bruk av korona-syke på samme tid. For sykehusene ble toppen nådd 25. mars. Da ble 54 personer innlagt med korona, skriver avisen.

I de to første ukene av mai ble det tydelig at det hadde gått bedre enn fryktet. Da var 30 prosent av sengene på de største sykehusene tomme.

Les mer: Sykehus og eldrehjem åpner for besøk

Nesten 320.000 færre pasienter fikk behandling. 35.000 færre var på sykehus fra en dag til en annen. 17.064 færre pasienter fikk ikke øyeblikkelig hjelp i løpet av de to månedene sammenlignet med 2019.