Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

40 nordmenn er trolig fortsatt i Syria

Mange fremmedkrigere fra Europa er borte. Ingen vet om de er døde, fortsatt i Syria og Irak, eller om de har reist hjem igjen.

Terrorgruppa Den islamske staten (IS) har styrt deler av Syria og Irak. Nå har de mistet mye land. Hvor blir det av IS-krigerne?

Totalt reiste rundt 5.000 personer fra Europa til Syria og Irak. De ønsket å kjempe for IS. Rundt 30 prosent av dem har reist hjem igjen, ifølge en rapport. Det skriver avisa Aftenposten

Det norske sikkerhetspolitiet PST mener at rundt 100 personer reiste fra Norge til Syria. Rundt 20 er blitt drept. 40 har reist tilbake til Norge. Trolig er rundt 40 nordmenn fortsatt i Syria.

Men ingen har kommet tilbake til Norge det siste året. I hvert fall ikke som PST vet om, sier Martin Bernsen i PST.

– Det har vært ganske stille fra disse nordmennene en stund nå. Etterretningen er svært usikker. Vi kan ikke utelukke at det kommer flere tilbake. Men vi ser ingen tegn til det foreløpig, sier Bernsen til Aftenposten.

Han mener Norge jobber godt med å hindre at de klarer å snike seg inn i landet.

– Vi har hatt en god oversikt til nå, sier Bernsen.

Til sammen har 40.000 personer dratt til Syria og Irak fra andre land. De 40.000 personene kommer fra 110 ulike land.

Trolig er 7.000 av dem blitt drept. Det mener forsker Kim Cragin ved National Defense University i USA. Noen har reist hjem igjen. Men det er igjen mellom 18.000 og 20.000 personer som ingen vet hva gjør.

– Det er et mysterium hvor de er, sier Richard Barrett til Aftenposten. Han jobbet tidligere med terror i etterretnningen MI6 i Storbritannia.