Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

433 nye personer er smittet av korona i Norge

Det er det høyeste tallet som er registrert i Norge siden pandemien startet. Bare i Oslo er det meldt om 106 nye med korona det siste døgnet.

De siste to dagene er det meldt om nye 593 nye tilfeller av korona. Tallene kommer fra det nasjonale melde-systemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Ikke noen gang tidligere er det meldt om så mange smittede på et døgn i Norge. Den forrige toppen ble nådd 24. mars. Da var det registrert 313 nye smittede.

På samme tid for en uke siden var tallet på nye smittede 146.

Det høye tallet kom ved midnatt. I går strammet regjeringen og Oslo kommune inn korona-reglene.

Nordmenn bes nå om å ikke ha flere enn fem gjester hjemme. Vi bør heller ikke tilbringe tid med mange i løpet av én uke.

– Situasjonen har ikke vært mer alvorlig siden mars. Dersom vi tar et krafttak nå, er det mye større sjanse for at vi kan få en normal julefeiring med familien. Det sa Erna Solberg på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Les også: Ber folk om å maks fem gjester

De nye reglene gjelder fra midnatt natt til onsdag denne uken. De vil vare fram til tidlig i desember.

Stadig flere har blitt smittet av korona i Norge den siste tiden. Ikke siden mai har så mange vært innlagt med viruset på sykehus. Tallet er nå 54.

– Vi må dessverre være forberedt på at det vil bli flere innlagt på sykehus med covid-19 fremover. Det vil bli flere alvorlig syke. Vi må sette inn nye tiltak for å snu denne utviklingen. Det sa helse-minister Bent Høie på pressekonferansen.

Les også: Påbud om munnbind inne på offentlige steder

I Oslo er det meldt om 106 nye smittede med korona det siste døgnet. Høie er bekymret for den økende smitten i Oslo. Han mener kommunen burde ha vært raskere ute med tiltak.

– Det er mye som tyder på at man skulle ha strammet inn kraftigere tidligere i Oslo. Det er en lærdom å ta med seg, sier helseministren.

Kommunen innførte flere strenge tiltak i slutten av september. Maks ti personer kunne samles privat. Munnbind skulle brukes på buss og tog, dersom det ikke var mulig å holde nok avstand. Likevel har mange blitt smittet av viruset.

Raymond Johansen er byrådsleder i Oslo. Han slår tilbake mot kritikken fra Bent Høie.

– Regjeringen burde ikke åpnet opp for reiser til store deler av Europa i sommer. Og de burde strammet inn overfor arbeids-innvandrere mye tidligere. Det er lett å være etterpåklok og finne slike eksempler, sier Johansen, og fortsetter:

– Selv synes jeg det er ganske uinteressant akkurat nå. Evalueringen får vi ta senere. Nå er det viktig at vi finner ut hvilke tiltak som kan ha effekt ut fra den situasjonen vi ser i Europa og Norge nå.

Helseminister Bent Høie understreker at han er fornøyd med korona-tiltakene Oslo innførte på mandag.

– Oslo har fulgt rådene de har fått til punkt og prikke med tiltakene de innfører nå, sier Høie.