Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

443 asylbarn er forsvunnet

Halvparten av asylbarna med midlertidig opphold er borte. Det viser en rapport.

443 av 913 asylbarn med midlertidig opphold er forsvunnet fra Norge. Det viser en ny rapport. Den er laget av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Redd Barna og Fellesorganisasjonen.

De tre organisasjonene slakter mener Utlendingsdirektoratet (UDI) har gjort en altfor dårlig jobb. Det skriver avisa VG. De har hentet tall fra UDI om de mindreårige barna. Barna har midlertidig oppholdstillatelse siden ordningen ble innført i 2009.

– Norske myndigheter ønsker at asylbarn reiser hjem når de fyller 18 år. Det gjelder barn som kommer alene og som myndighetene mener ikke trenger beskyttelse. Men det skjer jo i svært liten grad, sier Mona Reigstad Dabour. Hun er rådgiver i NOAS.

Kun 73 av de 913 asylbarna har blitt sendt tilbake med tvang. Eller de har fått hjelp til å reise, eller har reist frivillig. Det skriver avisa.

– UDI skal vurdere hva som er barnets beste. De skal begrunne det de bestemmer. Det er de forpliktet til gjennom norsk lov. Det har de ikke gjort i disse sakene. Vi synes det er svært alvorlig, sier Thale Skybak. Hun er seksjonsleder i Redd Barna.

Mandag legger organisasjonene fram en rapport. Der viser de at «barnas beste» ikke nevnes i 32 av de 38 sakene de har gått igjennom. Den samme teksten er brukt i 20 av avslagene.

UDI sier rapporten viser viktige ting. Men at de ikke har fått se de enkelte sakene. Derfor kan de ikke kommentere begrunnelsen i disse.

Tiidligere har flere vært bekymret for at asylbarn kan misbrukes i menneskehandel

Mandag legger partiene Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt fram et forslag. De vil ha midlertidig stans i å sende folk tilbake til Afghanistan.

Før helgen kom nyheten om at færre søker asyl i Norge