Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

5.000 demonstrerte mot IS

– IS og Profetens Ummah snakker ikke for oss! Det sa norske muslimer tydelig fra om i Oslo sentrum mandag ettermiddag.

Mandag ettermiddag demonstrerte norske muslimer og mange andre i Oslos gater. De ville vise at de er imot de ekstreme i islam. 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussein er en av dem som fikk i gang demonstrasjonen. Hun fikk stormende applaus fra flere tusen mennesker.

Faten ga klare meldinger til den norske islamisten Ubaydullah Hussain. Og til dem som er enige med ham. Ubayadullah Hussain kommer fra den islamistiske gruppa Profetens Ummah. Han har sagt at han støtter gruppa Den islamske staten (IS). De halshugger folk og dreper folk som ikke vil bytte religion til islam.

– Ubadyullah: Du forteller ikke Norge noe annet enn løgn! sa Al-Hussein.

Hun kalte hans gruppe for «Djevelens Ummah». Hun sa at ekstremistene har misforstått islam.

Demonstrasjonen samlet både muslimer og ikke-muslimske nordmenn. Også flere viktige politikere var tilstede. Til sammen var det opp mot 5.000 mennesker.

Til dem hadde Al-Hussein enda en bønn:

– Det er viktig for det norske samfunnet å få se forskjellen. Det er forskjellen mellom normale muslimer og folk som kaller seg muslimer, men er helt uten muslimske holdninger, sa hun.

Hun fikk støtte av imamen Mahmoud Jalloul:

– 114 ganger står det i Koranen «den barmhjertige» og «den nåderike». Jeg lurer på om IS har lest dette, sa han.

Også statsminister Erna Solberg talte. Hun sa at det bare er noen få som støtter ekstremistene. Og at hele det norske samfunnet står sammen i sitt syn:

– Sammen skal snakke imot det ekstremistene sier. Et godt samfunn bygges ikke ved å straffe de som er annerledes. Men ved å akseptere mangfold, sa hun.

I sin tale leste hun en hadith. Det er noe som muslimenes profet Muhammad har sagt. Hadithen ber troende om å ta avstand fra ondskap:

– Vi har sett ondskap. I dag tar vi avstand med våre stemmer og med våre hjerter, sa statsministeren.

Det er unge muslimer som startet demonstrasjonen. Mange trosset hissige regnbyger og møtte opp på Grønland torg i Oslo. Der startet arrangementet.

Der fikk de høre Yousef Bartho Assidiq. Han kommer fra tenketanken Minotenk. Han fortalte at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah. De skjedde da han kom til Oslo sentrum tidligere på dagen. Profetens Ummah sprer hat i byen vår, sa Assidiq.

Demonstrantene bar skilt og bannere hvor det sto «Ikke i islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!». De marsjerte fra Grønland til Stortinget. Blant dem var flere partiledere. Det var Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide, Sosialistisk Venstrepartis Audun Lysbakken og Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

Utenfor Stortinget var leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre blant talerne.

– Alle som er her i dag er et bevis på at vi skal vinne kampen mot ekstremisme. Sammen er vi sterkere enn ekstremismen. Vi viser at ekstremistene tar feil, sa han.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen var også til stede utenfor Stortinget. Men hun holdt ingen tale. Hun mener folk som deltok har sagt klart fra om hvor de står.

– Det blir mer utfordrende å være en del av Profetens Ummah framover, sa hun til nyhetsbyrået NTB.

Blant demonstrantene var også norskkurdiske Ciwan Maksut Can. Han kom så å si direkte til Oslo fra Syria. Der har han vært med i hjelpearbeidet for folk fra gruppa yazidier. De har flyktet fra IS i Irak.

– Da jeg var i Syria, følte jeg at jeg var langt fra Norge. Men med denne demonstrasjonen føler jeg at jeg fortsatt hjelper dem. Vi viser at vi bryr oss, sier han.

– Jeg føler jeg er på riktig side. Jeg føler meg trygg på at jeg forsvarer riktige verdier. Det er verdier som likestilling og demokrati. IS er ikke bare en trussel mot oss, men også mot hele verden. Derfor er det viktig at Vesten støtter opp, mener Can.