Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

58 speidere hentet med helikopter

Kaldt vær og skader skapte problemer for speidere. 58 speidere måtte hentes fra fjellet med helikopter.

Over 2.000 speidere var på tur i fjellet rundt Bodø i Nordland. Der er det landsleir. Omtrent 115 av disse valgte å gå en tøff rute rundt fjellet Børvasstindende. Men der ble det kaldt og speiderne ble veldig kalde. De ringte om hjelp, skriver nyhetsbyrået NTB.

– 58 speidere ble hentet ut av fjellet i Åselidalen. Det skjedde ved hjelp av et Sea King rednings-helikopter, sier Tommy Bech. Han er operasjonsleder i Nordland politidistrikt. Speiderne ble hentet ut mandag kveld og natt til tirsdag

Fire av speiderne ble fraktet til Nordlandssykehuset i Bodø.

– Ingen hadde livstruende skader, opplyser Randi Angelsen. Hun jobber som kommunikasjonssjef ved sykehuset.

En av pasientene fikk dra fra sykehuset i løpet av natten. Tilstanden til de øvrige speiderne er stabil. Noen skal ha hatt skader etter fall og vært nedkjølt, Det sier Frode Iversen i Hovedrednings-sentralen Nord-Norge. Han har snakket med kanalen NRK.

Speiderne fikk også hjelp av et helikopter fra Forsvaret. Røde Kors ble også fløyet til fjellet. Det sikret at alle som trengte det, fikk hjelp, skriver Avisa Nordland.

Leiren ga også beskjed til speidere som var på andre ruter i fjellet. De som trengte å bli varme, kunne bli plukket opp med buss. Det skriver Nord2017 på sin egen side på Facebook.

Bech i politiet sier at det bare var noen få speidere som ba om hjelp. Mange speidere er igjen i fjellet. Men de er samlet sammen i Stordalen.

– Det er flere uheldige ting som skjer på en gang. Speidere er jo alltid beredt og drar ikke på fjellet uforberedt, sier Iversen til NTB.

Han sier også at det nordnorske sommerværet kanskje ikke var helt som de hadde ventet.

– Enkelte steder er det «bortimot stemning som på vinteren», sier han.

Rundt 9.000 speidere fra over 30 land er på landsleiren til Norges speiderforbund (NSF). Peer-Johan Ødegaard er leirsjef. Han sier til NRK at sikkerheten er god nok for de mange deltakerne. Det gjelder også dem som er på tur i den lyse sommernatten.

– Jada. Speiderne er godt fjellvante. De er beredt på hva de skal gjøre, dersom det skjer ulykker. Det har vi sett i kveld, sier han.

– Vi var forberedt på at noen situasjoner kunne komme. Det skal ikke ødelegge for resten av leiren, sier han.