Norge

63 år skiller disse vennene

Er det rart å besøke ukjente på fritiden? Besøksvennen Carina kan svare.

– Vi snakker mye om politikk. Vi snakker også om kultur og litteratur. Det gir meg utrolig mye å besøke Audun. Jeg pleier å si at jeg fortsetter til en av oss dør, sier Carina Strøm Smith til Klar Tale.

Audun Løvvik er 89 år gammel. Smith er bare 26 år gammel. Vennene har alltid noe å snakke om, selv om det er 63 år mellom dem i alder.

Smith er besøksvenn i Oslo. Hun har besøkt Løvvik i ett og et halvt år. De drikker kaffe og spiser kake eller lefse.

Smith er en av mange frivillige i Norge. Hun jobber for organisasjonen Røde Kors.

Besøksvenner besøker folk som ønsker kontakt med andre mennesker.

Noen er unge, andre er eldre.

– Jeg har selv kjent på ensomhet, sier Smith. Hun snakker om tida da hun studerte i Storbritannia. Hun kjente ingen. Heldigvis ble hun kjent med flere folk etter hvert.

Denne erfaringen gjorde at hun ville bli besøksvenn.

Smith er spesielt opptatt av de eldre. Mange av dem har kanskje mistet det sosiale nettverket på grunn av at de er blitt gamle.

Noen lurer på om det kan være rart å være en slik besøksvenn. Hva om de ikke har noe å snakke med den ukjente om?

– Ja, noen frykter at det blir slik. Det er jo ikke alle mennesker som snakker like godt sammen, sier hun.

Det vanligste er å ha én, fast person som du besøker. Men noen besøker flere, ifølge Smith. I Oslo finnes det omtrent 800 besøksvenner.

Vi jobber mye frivillig i Norge. Enkelt forklart er frivillig arbeid å jobbe uten betaling. Men det er ikke helt sant. De frivillige får mye tilbake, men ikke penger.

– De får en god følelse. De kommer i kontakt med nye folk. De får hjelpe, sier Stian Slotterøy Johnsen til Klar Tale. Han leder forumet Frivillighet Norge. Forumet jobber for organisasjoner som driver med frivillighet.

Frivillige redder deg i fjellet. De hjelper deg å takle sykdom. De rydder strender for søppel og trener barnet ditt i fotball. Den frivillige jobbingen var verdt 75 milliarder kroner i 2016. Det sier Statistisk sentralbyrå. Seks av ti personer driver med frivillig arbeid, ifølge Johnsen.

Regjeringen er opptatt av frivilligheten. De har laget en egen politisk plan om den. Regjeringen forteller Stortinget om planen 16. mai. Den viser hvordan regjeringen vil hjelpe fram frivilligheten.

Norge trenger flere frivillige. Nettstedet frivillig.no viser hvor stort behovet er. Organisasjoner og andre søker etter forskjellig hjelp.

– Vi ønsker at enda flere får drive med frivillighet. Det finnes folk som vil, men som aldri blir spurt. Dette er noe vi jobber med, sier Johnsen i Frivillighet Norge.

Han klarer ikke å se for seg et Norge uten frivillighet. Noen ganger handler det om liv og død. Fjellklatrere hjelper til med redning. De gjør det frivillig og fordi de er best på det.

– Vi hadde hatt et mye kaldere samfunn uten frivillige, sier Johnsen.

Frivillig arbeid forandrer seg hele tiden. Før i tiden hjalp bønder hverandre på gården. I dag plukker vi søppel for miljøet. I 2015 tok vi i et tak for å hjelpe flyktningene.

– Det handler om hva vi er opptatt av her og nå, sier Johnsen.

Siste utgave

På forsiden nå