Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

84.000 flere er plutselig uten jobb

84.000 flere er blitt registrert som helt arbeidsledige. Det er siden tirsdag i forrige uke. Den viktigste årsaken til økningen er flere permitterte.

84.000 flere er blitt registrert som helt arbeidsledige siden tirsdag i forrige uke. Det er en økning på 128 prosent. Det skriver Nav. Det er flere kvinner enn menn som er uten jobb.

Den viktigste årsaken til økningen er flere permitterte. Det skriver Nav på sine nettsider. Til sammen er det 164.000 personer som er helt ledige.

Å bli permittert betyr at arbeidsgiver ikke har jobb til deg i en periode. Arbeidsgiver betaler lønn de to første dagene av permitteringen. Slik er reglene under krisen med korona-viruset. Staten betaler full lønn i 20 dager. Så må folk få dagpenger. Det er bare omtrent to tredeler tredeler av vanlig lønn.

Av dem som har registrert seg som ledige, er det 46.000 kvinner og 38.000 menn. Kjønnsforskjellen henger sammen med hvilke bransjer som rammes hardest av koronakrisen. Innen reiseliv og transport er ledigheten økt med 299 prosent, mens serviceyrker har hatt en økning på 223 prosent og butikk og salg en økning på 171 prosent.

Koronakrisen fører til at ledigheten øker i hele landet. I Trøndelag har det økt mest, med 153 prosent, mens Vestland og Oslo er hakk i hæl med 152 prosents økning. Vestfold og Telemark har hatt minst økning, men har like fullt fått 96 prosent flere ledige på en uke.