Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– 9.000 mennesker er slaver i Norge

9.000 mennesker kan være slaver i Norge, ifølge en ny rapport. 40 millioner mennesker i verden lever som slaver.

Tallet på slaver i verden kan være mange ganger høyere enn vi trodde. Det gjelder både i Norge og i Vesten. Det viser nye tall fra rapporten Global Slavery Index.

262 personer fikk hjelp fordi de var mulige ofre for menneske-handel i Norge i fjor. Det sier politiets Koordinerings-enhet for ofre for Menneske-handel (KOM), ifølge avisa Dagen.

Men den nye rapporten regner med at så mange som 9.000 mennesker er slaver i Norge.

Catharine Drejer er rådgiver i tankesmia Skaperkraft. Hun sier det er mulig at så mange kan være slaver i Norge.

– De tallene vi bruker i Norge kommer blant annet fra KOM. De handler bare om dem som er rapportert inn som ofre. Men de gjør ikke noen beregning. Dette antallet er også virkelig lavt. Det er all grunn til å tro at det virkelige tallet er mye høyere, sier Drejer til Dagen.

Mildrid Mikkelsen leder Rosa-prosjektet. De jobber med ofre for menneske-handel. Hun tror at tallet i rapporten er for høyt.

– Nei, det høres lite trolig ut. I rapporten er slaveri brukt om flere former for utnytting. Det er sammenlignet med det som anses som menneske-handel i Norge i dag. Og det stemmer nok at det er flere slaver enn de 200 til 300 som er oppdaget. Men tallet fra rapporten virker altfor høyt i forhold til den virkeligheten vi jobber med, sier Mikkelsen.