Norge

– Å tolke feil kan i verste fall gjøre at folk dør

Få bruker tolker som har utdannelse i Norge. Det viser en ny rapport. Det kan sette folk i fare, sier Norsk Tolkeforening.

Fredag kom en rapport. Den viste en oversikt av bruken av tolk i kommune, stat og privat næringsliv. Den viser at få bruker tolk med utdannelse. 

– Å tolke feil kan i verste fall gjøre at folk dør, sier Alexandra Therese Solaas til Klar Tale. Hun er leder i Norsk Tolkeforening (NTF). De er en organisasjon som jobber for at tolker skal være utdannet tolkere.

Hun forteller om en situasjon på et sykehus. Der glemte de ansatte å bestille tolk. Pasienten ble ikke forstått.

Solaas har også et annet eksempel. Det ble en alvorlig situasjon fordi det ble bruk en tolk som ikke var utdannet.

– Barnevernet sa at en mor ikke var egnet til å ta vare på barnet sitt. Hun ble tatt fra barnet, fordi moren ikke ble forstått riktig, sier Solaas.

– Det er så viktig med tolker som er utdannet, fordi det handler om sikkerhet, mener hun.

Tolker med utdannelse vet selv hvor gode de er til å oversette mellom språk. Da kan de også lettere si nei til jobber når de ikke føler seg kvalifisert, sier Solaas. Hun opplever at de jobbene som blir tilbudt for tolker, handler om betaling. Ikke om hvor gode tolkene er.

Det er finnes også flere regler som tolker skal følge.Yrkesetiske regler heter det. Reglene handler om at tolkere skal tolke blant annet, sier Solaas.

– Staten følger ikke opp jobbene bra nok. Det er vår erfaring, sier Solaas.

– Vi mener at det ikke er gode nok rutiner når folk bestiller tolk, sier hun.

– Det er veldig viktig å bruke tolker som kan språket og faget de skal jobbe i, sier Eirik Eide. Han er leder for Tolkesentralen ved Oslo Universitetssykehus.

Hvis du havner på sykehus, har du rett på tolk. Selv om folk prater norsk fra før av, er det enklere å kunne prate på sitt eget språk. Det gjelder spesielt hvis du er i en livskrise, forteller han.

– Vi jobber med at pasienter som bruker tolk, skal stole på tolken, forklarer Eide.

– Å jobbe som tolk er et krevende yrke, mener han. Det gjelder spesielt for dem som jobber mye på sykehus. Eide forteller at tolkene som jobber hos dem får oppfølging av psykolog hvis de trenger det.

– Våre tolker er utdannet. Det handler om sikkerhet, sier Eide. Han mener også er feil at det er dyrt å bruke tolk.

– Det kan få store konsekvenser hvis vi ikke bruker folk som er utdannet, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå