Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer mot Frps økonomiske politikk

Frp vil bruke mer av pengene Norge tjener på olje. Det advarer mange økonomer mot.

Norge tjener mye penger på olje. Fremskrittspartiet (Frp) vil at Norge skal bruke mer av disse pengene. Det synes mange økonomer er en dårlig idé.

Kanalen NRK har snakket med 15 av Norges flinkeste økonomer. 14 av de syns det er dumt å bruke mer olje-penger. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Pengene Norge tjener på olje havner i Oljefondet. Fra Oljefondet får den norske staten avkastning. Olje-pengene brukes på aksjer. De er også i banker. Staten tjener litt på å investere olje-pengene.

I stats-budsjettet brukes maks 4 prosent av Oljefondets verdi. Stats-budsjettet lages av regjeringen. Den viser hva regjeringen vil bruke pengene til.

LES MER HER: Vil bruke mindre oljepenger

Partiet Frp vil bruke mer enn disse 4 prosentene. De vil bygge flere veier. De vil også bygge flere sykeshus og mer jernbane. Frp mener dette kan holdes utenom statsbudsjettet.

Å bruke mer olje-penger enn i dag er dumt for økonomien. Det mener Arbeiderpartiet. Det mener også økonomene NRK har snakket med.

En av dem er Karen Helene Ulltveit-Moe. Hun er professor ved Universitetet i Oslo.

Hun mener det burde brukes mindre olje-penger enn i dag. Det mener også flere av de andre økonomene.

Ketil Solvik-Olsen er politiker i Frp. Han uttaler seg om økonomiske politikk.

- Frp vil skille mellom forbruk og investering. Flere investeringer er lønnsomme. Det vil si at ikke staten taper penger på dem. Disse trenger ikke å være med i statsbudsjettet, sier han til NRK.