Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer mot laks fra oppdrett

Gravide, barn og ungdom bør ikke spise laks fra oppdretts-anlegg. Det mener leger.

Maten som gis til laks i oppdrett kan inneholde miljøgifter. Det sier norske leger. De advarer derfor enkelte grupper mot å spise laks som fått slikt mat.

Miljøgifter er stoffer som kan være farlig for helsa.

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdretts-laks. Det er for usikkert, sier Anne-Lise Bjørke Monsen til avisa VG. Hun er lege ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus.

Monsen sier det er for usikkert hvor mye gift laksen kan ha fått i seg gjennom maten. Det er også usikkert hvordan disse stoffene kan påvirke barn, unge og gravide.

LES MER HER: Vi spiser mer fisk enn før

Hun forteller om forskning som viser skader. Forskningen viser at miljøgiften i laksen kan påvirke utviklingen av hjernen. Stoffene kan også ha sammenheng med lavere IQ, og med sykdommer som autisme og AD/HD.

En europeisk undersøkelse er også gjort på 8.000 nyfødte. Den viser at gravide kan føde barn med lavere vekt enn normalt hvis de har miljøgifter i kroppen. Det er ikke bra for babyens helse.

Også Bjørn Bolann mener stoffene bør unngås. Bolann er overlege og professor i medisin.

– Miljøgifter finnes overalt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er viktig å spise minst mulig av det, sier Bolann.

De som driver med oppdretts-fisk, sier de vil tenke på saken.

– Det myndighetene sier om kunnskapen vi har nå, er at det er sunt for alle å spise oppdrettslaks, sier Henrik Stenwig. Han er direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.