Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer mot livsfarlig dop

Sykehuset i Tromsø har fått inn en pasient med stoffet PMMA i kroppen.

Universitets-sykehuset Nord-Norge slår alarm. Sykehuset i Tromsø har fått inn en pasient med et farlig dop i kroppen. Det er første gang det livsfarlige stoffet PMMA er oppdaget i Nord-Norge.

Siden 2010 har trolig 35 personer dødd av stoffet i Norge. Det skriver sykehuset i en pressemelding.

– Vi ønsker ikke å si noe om hvor pasienten har kommet inn. Det vi kan si, er at pasienten er i live. Og at det dreier seg om ett tilfelle, sier Lena Aronsen til avisa Nordlys. Hun er avdelingsoverlege ved avdeling for klinisk farmakologi ved UNN.

Ifølge avisa ble dopet oppdaget torsdag forrige uke.

Sykehuset har tatt kontakt med alle politidistrikt i Nord-Norge. De har sagt ifra om at PMMA finnes i landsdelen.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor stoffet kommer fra. I to år har vi testet for stoffet ved UNN. Dette er første gang det er påvist her, sier Aronsen til avisa.

Stoffet selges som narkotikaen amfetamin eller ecstasy. De som tar stoffet, vet som regel ikke at det er PMMA. Det er mye giftigere enn amfetamin og ecstasy. Det skriver sykehuset i pressemeldingen.

Stoffet gir litt svakere rus enn amfetamin. Det tar litt lengre tid før det begynner å virke. Dermed er det fare for at folk tar mer av stoffet. Da kan de bli alvorlig forgiftet.

Stoffet kan forstyrre hjerterytmen. Det kan gi høyere puls og blodtrykk og muskel-spasmer. Det kan gjøre at folk ser ting som ikke finnes. Det kan forstyrre pusten og gi alvorlig høy temperatur i kroppen. Folk kan også få kramper og gå i koma. Flere organer kan slutte å virke.

Folkehelseinstituttet advarte om stoffet for mange år siden. I 2010 og 2011 døde 15 personer av stoffet på bare ti måneder.