Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer mot meslinger i Oslo

Var du på legevakten i Oslo forrige tirsdag? Eller på konsert på Parkteatret kvelden etter? Da kan du ha vært utsatt for smitte av sykdommen meslinger.

En person i Oslo er smittet med meslinger. Personen er nå innlagt på sykehus. Myndighetene jobber med å få kontakt med folk som kan ha blitt utsatt for smitte. Det sier Oslo kommune og Folkehelse-instituttet, skriver avisa Aftenposten.

Var du på legevakta i Storgata i Oslo 12. mars? I tida mellom klokken 10 og 17? Eller lyttet du til det finske metalbandet Sonata Arctica på Parkteatret 13. mars? Da kan du ha blitt utsatt for smitte av sykdommen meslinger. Det skriver Oslo kommune på sine nettsider.

Hvis du tror du er blitt syk med meslinger, må du kontakte legen din. Ring først. Dersom du er smittet, kan du også lett smitte andre. Du kan også ringe legevakta på telefon 116 117.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom. Den skyldes et virus. Viruset spres ved dråpesmitte. Du kan bli syk 10 til 14 dager etter smitte. Først kan du bli skikkelig forkjølet. Så kommer det et par perioder med feber. Så kommer det typiske mesling-utslettet, sammen med feber.

Meslinger er en svært alvorlig sykdom. Den kan være dødelig. I Europa og i flere land i Afrika er svært mange døde av meslinger. I andre land er det utbrudd av sykdommen.

Meslinger er en sykdom som nesten var utryddet. Årsaken var vaksine. Men de siste årene har færre barn blitt vaksinert i vestlige land. Der har mange trodd på feil informasjon om vaksinen. I andre land har det vært vanskeligere å få vaksinen. Derfor sprer smitten seg igjen.

Smitte av meslinger er ikke farlig om du er vaksinert.

UNICEF Norge sier det er alvorlig med meslinger i Norge.

– Dette er ekstremt alvorlig og alarmerende. Her snakker vi om en sykdom som kan være dødelig. Men som er så enkel å forhindre, sier Camilla  Viken i UNICEF Norge. Hun er generalsekretær.

Nettgiganter forsøker å hjelpe mot feil informasjon om sykdommen. De sletter alt innhold som gir feil informasjon.