Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer mot minnepinner

Politiet advarer mot å ta imot gratis minnepinner. Minnepinnene kan ha skjulte programmer som brukes til å spionere, mener de.

På messer og konferanser deles det gjerne ut gratis ting. Flere bedrifter deler ut gratis minnepinner til datamaskiner. Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) advarer nå mot disse, skriver nettsiden digi.no.

Årsaken er at minnepinnene kan inneholde skjulte programmer som brukes til å spionere. De kan legge seg over fra minnepinnen til datamaskinen din. Slik gir du fremmede muligheten til å hente inn dokumenter fra bedriften din.

Det gjøres stadig oftere, ifølge PST.

– De siste årene har minnepinner blitt mer og mer utbredt. Dette åpner for å legge inn skjulte programmer på datamaskinen din. Programmene kan stjele informasjon fra datamaskinen. De kan også skade maskinen. Dette er en kjent metode, sier PSTs informasjonssjef Martin Bernsen til digi.no.

PST mener at både utenlandske etterretnings-organisasjoner og bedrifter gjør dette. De kan prøve å hente ut hemmelig informasjon. Det skjer ikke bare fra statlige og militære etater. Vel så ofte vil de ha informasjon fra vanlige bedrifter. Særlig gjelder det de som driver med teknologi.

De som spionerer kan blant annet se hvor mye bedriften krever for å gjøre visse tjenester. De kan følge med på hva de leverer og hva de utvikler av nye ting. Så kan informasjonen gis til konkurrenter, sier PST.