Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer om mulig terror i Norge

Det kan skje et terrorangrep i Norge igjen. Det tror Politiets sikkerhets-tjeneste.

Høyre-ekstremister kan komme til å gjennomføre terror i Norge. Det frykter Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

PST vurderer hele tiden situasjonen i Norge. De har sett at trusselen fra høyre-ekstreme har endret seg. De tror at angrep i andre land kan inspirere til flere angrep i Vesten.

– 15. mars var det terrorangrep mot to moskeer på New Zealand. Det vil inspirere til flere høyreekstreme angrep det kommende året. Så langt i 2019 har det vært fire terrorangrep. Den som gjorde angrepene, var inspirert av Brenton Tarrant. Det gjelder også mannen som angrep Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august, skriver PST. De kom med sin trussel-vurdering fredag.

PST forteller at høyre-ekstreme deler innhold på internasjonale nettsider. Der er også nordmenn er aktive. Sidene blir brukt til å dele manifest, propaganda og terroranbefalinger.

På slike sider blir høyreekstreme terrorister hyllet som helter. De vurderes etter hvor mange de klarer å drepe. PST tror det vil fortsette å inspirere til handlinger med terror og vold. Og at det vil skje i vestlige land det kommende året.

Flere norske høyreekstreme har i 2019 sagt at de støtter terror-angrep. De har støttet personer som utførte terrorangrep i New Zealand og USA. PST har også registrert at noen støttet mannen som angrep moskeen i Bærum. Noen få har også oppfordret til terror i Norge, skriver PST.

Politiets sikkerhetstjeneste mener at det er flere norske høyre-ekstreme som støtter det å bruke terror. Det skriver nyhetsbyrået NTB.