Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarte mot Fremskrittspartiet

Statsminister Jens Stoltenberg advarte mot å gjøre lederen for Fremskrittspartiet til finansminister. Det var i hans 1. mai-tale tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg advarte Høyre i sin 1. mai-tale i Bergen tirsdag. Han rådet dem til å ikke la leder for Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen bli finansminister. Det er dersom det skulle bli en borgelig regjering etter neste valg. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Jeg ser at Erna Solberg tenker på å gjøre Jensen til finansminister. Det er dersom Jensen legger bort en del av Frps politikk. Men for meg er valget enkelt: Heller Johnsen enn Jensen, sa statsministeren. Med Johnsen mente han sin egen finansminister, Sigbjørn Johnsen.

Han brukte samme metode da han snakket om regjeringens melding om klima. Han nevnte spesielt de politiske reaksjonene på klimameldingen fra Frp.

– Partiets talsmann for klima skaper tvil. Han mener problemene med miljøet ikke er skapt av mennesker. La meg si det slik: Per Willy Amundsen bør ikke lede norsk klimapolitikk. Heller Bård Vegar enn Per Willy, sa statsministeren. Per Willy Amundsen er Frps klimapolitiske talsmann, Bård Vegar Solhjell er miljøvernminister i Stoltenbergs regjering. Stoltenberg fikk applaus fra de mange tusen bergensere som hadde tatt turen til Torgallmenningen i Bergen sentrum.

LES MER HER: Feirer arbeidernes dag

Etter talen takket Stoltenberg for seg. Da spratt en skog av plakater i været. På plakatene sto det skrevet krav om at asylbarn må få bli i Norge. Det gjaldt barn som har vært i landet i mer enn tre år.

Bak scenen måtte statsministeren svare på spørsmål om temaet. Han gjentok det som er regjeringens offisielle politikk for asyl. Han sa at alle må behandles likt. Han sa at ingen skal belønnes med opphold for å nekte å dra fra landet.

Stoltenberg nevnte også terroren 22. juli i sin tale.

Før talen på Torgalmennningen besøkte Stoltenberg Askøy. Det er ikke langt fra svømmeren Alexander Dale Oens hjemsted. Oen døde natt til tirsdag da hjertet hans stoppet.

– Alexander Dale Oen hedret de døde på Utøya gjennom sine tanker. Det skjedde da han vant en medalje i verdens-mesterskapet. Det var bare tre dager etter tragedien på Utøya. Et lite land har mistet en stor idrettsutøver, sa statsministeren.

Stoltenberg snakket imot dem som mener at arbeidernes dag 1. mai ikke lenger er nødvendig, og at jobben for arbeideres rettigheter er gjort.

– De tar feil, kort og godt. Jobben er aldri gjort en gang for alle. Arbeider-bevegelsen har kjempet fram endringer i løpet av mange år. De må forsvares. Og det er stadig mange oppgaver som må løses, sa Stoltenberg.