Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Afghanere og irakere sendes rett tilbake

Fra torsdag starter Norge med strengere kontroll ved grensene. Det betyr blant annet at irakere og aghanere må ut innen 48 timer. Og at du må huske pass.

Torsdag morgen startet Norge med strengere kontroll ved grensene. Den skal i første omgang vare i ti dager.

De nye reglene betyr blant annet strengere behandling av folk fra Irak og Afghanistan. Folk fra disse landene som kommer over grensa fra Russland, må ut innen 48 timer.

Dette skjer fordi Norge anser Russland for å være et trygt land. Søknader herfra skal derfor regnes som «åpenbart grunnløse», skriver avisa Klassekampen ifølge nyhetsbyrået NTB.

Flere personer jobber nå ved grensene. Alle folk må vise papirer på hvem de er når de kommer med ferge fra Europa. Det betyr at reisende må være forberedt på å vente. Det betyr at også nordmenn må vise hvem de er, ifølge politiet. De anbefaler pass, men det holder å vise bankkort med bilde eller annen ID.

– Reisende må være forberedt på at det tar litt lengre tid. Pass er det beste ID-papiret både for voksne og barn. Men ingen nordmenn vil bli stående igjen på kaia, sa avdelingsdirektør Knut Smedsrud til avisa VG onsdag. Han jobber i Politidirektoratet.

Det er ennå ikke slik for folk som kommer med fly, tog og buss. Men justisminister Anders Anundsen har varslet at også det kan bli aktuelt.

Også veiene skal sjekkes bedre. Tollere skal ha flere kontroller på veier fra Sverige til fylkene Østfold og Hedmark.

Sverige skjerpet reglene sine tirsdag. Derfor følger Norge etter.

– Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, forklarte statsminister Erna Solberg til kanalen NRK.