Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Al-Qaida truer USA og Europa

Terrorgruppa al-Qaida truer med å angripe USA, Frankrike og andre europeiske land.

Trusselen fra al-Qaida kom på nettstedet Ansar al-Mujahideen. Det er et kjent nettsted for ekstreme islamister.

Der skriver terrorgruppen at de vil angripe med «Guds hjelp» i landene som hjelper Frankrike i krigen i Mali.

– Angrepene vil bli kraftige, alvorlige, alarmerende, sjokkerende, skremmende og få jorden til å riste, skriver al-Qaida.

– Ekstremister skriver ofte trusler på nettet. Denne trusselen er ikke uvanlig, men må selvsagt tas på alvor, sier en amerikansk tjenestemann til avisa Washington Times.

Franske styrker har i det siste kjempet i Mali. Der hjelper de myndighetene i kampen mot islamister som har tatt over deler av landet.

– Frankrike må bare forberede seg. Det samme må Frankrikes hjelpere. Dette kommer til å bli en langvarig og utmattende krig, skriver al-Qaida.

Frankrike får hjelp i Mali fra USA og land i Den europeiske union (EU). Norge har ennå ikke bestemt om vi også skal hjelpe.

LES MER HER: Truer med nye angrep

16. januar angrep terrorister gassanlegget i In Aménas i Algerie. De sa at aksjonen var et svar på at franskmennene er i Mali. Aksjonen ble antagelig planlagt av den militante islamisten Mokhtar Belmokhtar. Han har vært knyttet til al-Qaida tidligere. Men det skal ikke være sterke bånd mellom hans organisasjon og al-Qaida i dag.

Al-Qaida har heller ikke tatt ansvar for aksjonen i Algerie.