Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alger dreper tusenvis av laks

En dødelig alge dreper oppdrettslaks. Hittil er 10.000 tonn fisk død i Nordland og Troms. Det kan bli flere.

Den dødelige algen ligger nå som flak noen steder i havet. Vill fisk kan svømme unna. Men oppdretts-laksen er fanget i anleggene når algene kommer dit.


– Vi ser at fargen på vannet forandrer seg. Fisken får panikk. Det gikk bare et øyeblikk. Så begynte det å regne død fisk. Det falt noen fisker i sekundet ned i hver merd, sier Søren Balteskard til nettstedet E24. De driver oppdretts-anlegg i Grovfjorden i Troms.


Den dødelige algen sprer seg fortsatt. Over 10.000 tonn fisk er døde allerede. Det viser foreløpige tall fra Fiskeridirektoratet. Alger er funnet i både Nordland og sør i Troms. Det skriver nyhetsbyrået NTB.


Algen er i slekten Chrysochromulina. Den er funnet i prøver av vannet i begge fylker. Dette er en vanlig alge. Når det er gode forhold, kan det blir mange av algene. Algene gjør at fisken ikke klarer å puste i vannet. Da dør den.


Oppdrettere der algene har kommet, frykter for følgene. Akkurat nå har de mer enn nok med å rydde opp. De vet foreløpig ikke hvor mye fisk de har mistet og hvor mye penger de har tapt. Direktoratet sier oppdretterne kan ha tapt 620 millioner kroner. Avisa Dagens Næringsliv skriver at de kan ha tapt så mye som 1 milliard kroner.


– Algene vil sannsynligvis spre seg utover fjorden. De kan nå flere anlegg, kanskje allerede i kveld eller i natt, sier regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet til DN.

Både Mortenlaks-anlegget og Nordlaks-anlegget kan få algen inn til seg.


Problemene startet i Troms omtrent 14. mai. Direktoratet sier at det er fare for flere anlegg i Ofotfjorden.