Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alle isbreer i Norge er truet

Klimaet får alle breene til å krympe. Naturen vår blir påvirket. Det viser den nye rødlista.

Den såkalte rødlista viser hvilken natur som er truet. Til sammen er 75 typer natur truet. Blant dem er nå alle isbreene på fastlandet i Norge. Breene regnes som «sårbare».

Også på Svalbard krymper breene, men mindre enn i Norge.

Klimaendringer får skylda. Ekspertene sier at breene har krympet mye de siste 50 årene. De regner med at breene krymper enda mer de neste 50 årene dersom framtidens klima blir som ventet.

Også snøleier er truet. Snøleier er områder som trenger snø på en spesiell måte. Når snø ligger lenge utover sommeren, smelter den slik at det renner smeltevann hele tiden. Snøleier er områder der det vokser ting på grunn av dette smeltevannet. Artene som vokser i snøleiene sliter.

Når det blir mindre snø, blir det vanskeligere for disse artene å leve. Etter hvert blir de erstattet av andre arter, skriver Artsdatabanken. Det er de som lager rødlista.

– I denne rødlista ser vi veldig tydelig at klimaendringer påvirker naturtyper i Norge, sier Snorre Henriksen. Han er sjef for rødlisten hos Artsdatabanken.

Også blåskjellene våre kan være i fare. Den blir kanskje satt i gruppen «sårbar», men det er ikke helt sikkert. Eksperter skal undersøke saken nærmere. Så kommer de med en vurdering.

– Den blir klar 3. desember, opplyser Artsdatabanken.

Varme kilder er svært uvanlig i Norge, men de finnes faktisk tre steder på Svalbard. De er alle «kritisk truet» på den nye rødlista.

– De blir skadet av at folk bader og tråkker i dem, opplyser Artsdatabanken.

35 fageksperter har jobbet med den nye rødlista.