Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Andre innvandrere har mye å lære av oss

Norsk-pakistanere feirer at de kom til landet for 50 år siden.

Torsdag feirer norsk-pakistanere sitt eget miljø.

– Mange pakistanere har lært av den norske kulturen. Vi ser hvor viktig likestilling og høyere utdannelse er, sier Aamir Javed Sheikh til NTB.

Han leder 14. augustkomiteen. De jobber med å skape et nærmere forhold mellom norsk-pakistanere og det norske samfunnet.

– Jeg tror at andre innvandrere har mye å lære av hvordan vi pakistanere har integrert oss, sier Aamir Javed Sheikh.

Det er 50 år siden de første pakistanerne kom til Norge for å arbeide. I dag bor det 38.000 norsk-pakistanere i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Alle kan komme og feire på den åpne festen på Radisson Blu hotell på Alna i Oslo. Mange viktige norsk-pakistanere kommer dit. Både politikere, drosjesjåfører, journalister og leger.

– Det er første gang at alle som har skapt historie, møtes under samme tak, sier Sheikh.

Han var selv åtte år da han kom til Norge i 1978. Faren kom først for å jobbe.

– De første dro fra Pakistan fordi Norge trengte folk til å jobbe. De hadde ingen planer om å bo i Norge for alltid. Men etter hvert fikk de mulighet til hente familien. Barna begynte på skole. Da ble det vanskelig å flytte tilbake, forteller Sheikh.

Han sier at de fleste norsk-pakistanere ser på Norge som sitt hjemland. Sheikh mener de fleste er opptatt av norske verdier. De vil ha likestilling, høyere utdannelse og rett til å gifte seg fritt.

Det har ikke alltid vært slik, medgir han.

– Enkelte fra første generasjon har ikke integrert seg like godt. Men det er annerledes med andre og tredje generasjon. Nå kan de fleste gifte seg med den de vil, sier Sheikh.

Debatten om islam og terrorisme er vankeligst nå. Norsk-pakistanere snakker om dette hver dag, ifølge Sheikh. Mange føler det er slitsomt at de må si at de tar avstand fra terror hele tiden, forklarer han.

– Det er klart at vi tar avstand! Vi er like opptatt av dette som etniske nordmenn, sier Sheikh.

Norsk-pakistanerne deler ut priser på festen. De deler ut en pris til Noman Mubashir. Programlederen på kanalen NRK er åpent homofil. Mubashir har sagt at han fryktet å si at han var homofil. Han var redd det norsk-pakistanske miljøet ville reagere dårlig. Derfor er prisen så viktig, mener Aamir Javed Sheikh.

– Det er viktig å vise at det norsk-pakistanske miljøet er blitt mer tolerante overfor homofile, sier han.

Også norsk-pakistanske kvinner skal feires. Det gjelder spesielt politikerne Hadja Tajik fra Arbeiderpartiet og Afshan Rafiq fra Høyre. Afshan Rafiq er for øvrig gift med Aamir Javed Sheikh.

– Det var mennene som kom til Norge først. Men vi ser at kvinner har lyktes best i det norske samfunnet. Det er takket være Norge, og det skal vi markere, sier Aamir Javed Sheikh.