Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Angriper tall på innvandrere

Mange av innvandrerne i Oslo, er egentlig norske. Derfor blir det skjevt å si at halvparten av Oslos folk i 2040 er innvandrere. Det mener Eskil Pedersen.

Eskil Pedersen er leder for Arbeiderpartiets Ungdoms-organisasjon (AUF). Nylig kom Statistisk sentralbyrå (SSB) med en rapport. Der skriver de at halvparten av de som bor i Oslo i 2040, vil være innvandrere.

Da vil det være vanskeligere å få til en god integrering. Det mente Siv Jensen. Hun leder Fremskrittspartiet (Frp).

Nå angriper AUF-lederen SSB. Han mener tallene er uklare. SSB tar med både innvandrere og barn av innvandrere i tallene sine. Pedersen mener at mange barn er like norske som Ola og Kari Nordmann. Det skjules, skriver VG Nett.

– SSB kan sikkert snakke for at det er praktisk å regne på denne måten. Men når folk er født i Norge, kun snakker et språk, kun har et norsk nettverk og er norske statsborgere - ja, da er de norske. Å putte dem i en kategori og kalle dem innvandrere, skaper en skjev debatt. Når skal vi akseptere at de er norske? Når skal de slutte å få merkelappen innvandrere? spør Pedersen.

LES MER HER: – Halvparten i Oslo vil være innvandrere

SSB sier at de skal dekke mange behov. De vil gi informasjon om hvordan folket utvikler seg framover, og hvorfor.

– Til dette målet mener vi det er viktig å ta med barn av innvandrere. Tallene sier ikke noe om grad av «norskhet» eller integrasjon, sier Torbjørn Hægeland. Han er forsknings-direktør i SSB.