Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ap har mistet fire av ti velgere

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake på ny meningsmåling. Høyre og Frp kan juble.

Torsdag starter Arbeiderpartiets (Ap) landsmøte i Oslo. Samtidig kommer to nye målinger som viser dårlige tall for partiet.

Den ene målingen er laget av selskapet Norstat for NRK. I målingen sier 27,2 prosent at de vil stemme på Ap. Tallet er mye lavere enn det som var ved valget 2009. Da fikk Ap 35,4 prosent av stemmene.

5,1 prosent vil stemme på Sosialistisk Venstreparti (SV). De fikk 6,2 prosent av stemmene ved valget i 2009. 5,3 prosent vil stemme på Senterpartiet (Sp). De fikk 6,2 prosent av stemmene i 2009.

Til sammen betyr det at partiene i regjeringen har 230.000 stemmer for lite. De må ha et visst antall stemmer for å danne regjering på samme måte som for fire år siden.

Men Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg er ikke bekymret.

– Målingen viser er at det fortsatt er hundretusener av velgere som ikke har bestemt seg. Vi vet fra tidligere valg at disse bestemmer seg tett opp mot valgdagen, sier Stoltenberg til NRK.no.

På NRKs måling mister Høyre 3,1 velgere fra mars til i april i år. Men de er glade likevel. De får 28,9 prosent støtte, mot 17,2 prosent ved valget i 2009.

– Det er åpenbart at velgerne ønsker et skifte, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NRK.

LES MER HER: – Velgerne vil ha en annen regjering

Den andre målingen er laget av selskapet InFact for avisa VG. Den viser hvor mange som støtter partiene i forhold til måneden før.

Her sier 28,1 prosent at de vil stemme på Ap. Det er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra måneden før.

3,7 prosent vil stemme SV. Det er en liten tilbakegang på 0,4 prosentpoeng. Da er partiet under sperregrensen for å få ekstra mandater på Stortinget. De ville bare fått ett mandat på Stortinget hvis det var valg i dag. Nå har SV 11 mandater.

Sp er eneste partiet i den rødgrønne regjeringen som går fram. De får en støtte på 5,2 prosent. Det er en framgang på 1 prosentpoeng.

Høyre går litt fram fra forrige måned. Framgangen for Høyre er liten. De får 34,1 prosent støtte. Det er 0,4 prosentpoeng fram. Men var det valg i dag, ville partiet fått dobbelt så mange på Stortinget som i dag.

Frp får 14,8 prosent støtte og går fram med 1,3 prosentpoeng.

Hadde det vært valg i dag, ville de borgerlige partiene fått 107 på Stortinget. De rødgrønne ville fått 61.