Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ap vil se på mulig oljeboring

Arbeiderpartiet (Ap) vil se på følgene av å bore etter olje i nord, bestemte landsmøtet i helgen. Dermed går partiet mot de to andre partiene i regjeringen, som har sagt nei til å vurdere boring.

I helgen hadde Arbeiderpartiet (Ap) landsmøte i Oslo. To tredeler av de som var på landsmøtet stemte ja til en granskning. De vil sjekke havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Slik vil de se på hva følgene av å skulle bore etter olje der er. Så skal landsmøtet om to år bestemme om det blir ja til å bore.

Flere miljøvernerne frykter at et ja til å granske, langt på vei er et ja til å bore. Men det avviser politikerne i Ap. Miljøvernere mener at det er spesiell natur og spesielle dyr i området. Og at det vil bli vanskeligere å rydde opp hvis olje slipper ut. Flere frykter at mange fiskere vil miste jobben.

Ap samarbeider med Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) i regjeringen. De to andre partiene sier nei til å granske mulighetene for boring.

LES MER HER: – SV svikter aldri Lofoten
LES MER HER: Vil ikke vurdere olje-boring i nord

Ap har også bestemt en annen ting som gjør at de er uenige med et av de andre partiene i regjeringen. Ap vil stenge farmer som driver med pelsdyr. Det er Sp uenig i.

LES MER HER: Ville ha freding av pelsdyr-næringa

Ap vil også at kvinner skal få verneplikt. Det vil si at de må gjøre tjeneste i militæret akkurat som menn.

Men statsminister Jens Stoltenberg fra Ap mener at det ikke betyr så mye at partiene er uenige. De må diskutere sakene.

– Det er noe vi har håndtert i den rødgrønne regjeringen helt siden starten og som vi skal klare å håndtere også framover, sa Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB søndag.

Ap vil også jobbe for en øvre grense for hva hver person skal betale for tannlege i løpet av et år. De sier nei til at politiet får bære våpen. Partiet vil ha to opptak til barnehager i året. Men de vil ikke ha bestemte tall for hvor mange ansatte det skal være i barnehagene.

Ap går også inn for at det skal være to nye mattetimer i uka i ungdomsskolen. De vil bygge 3.000 nye leiligheter for studenter i året, skriver NTB.