Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Arbeiderpartiet vant skolevalget

Eskil Pedersen ble møtt av jubel fra sine egne. Tirsdag kunne lederen for ungdom i Arbeiderpartiet (Ap) feire. Ap er vinneren av skolevalget.

– Jeg er stolt av dere, sa AUF-lederen. AUF er ungdoms-partiet i Ap. AUF-medlemmer var samlet på Folkets Hus i Oslo for å vente på resultatene. Da tallene fra skolevalget var klare, brøt jubelen løs.

Ap gjorde sitt beste skolevalg noensinne. 29,7 prosent av elevene stemte på partiet. Det er 8,5 prosent flere enn i skolevalget i 2007. Det er det beste resultatet for noe parti siden skolevalgene startet i 1989.

LES MER HER: Stemmer på skolen

Eskil Pedersen roste AUF-erne for måten de har drevet valgkamp på. Han sa at de har reist seg etter katastrofen på Utøya.

– Vi skal være utrolig stolte av resultatet i skolevalget. Og av de mange i AUF som har gjort en veldig god jobb i valgkampen. Denne seieren er deres, sa han.

Også Høyre gjorde det bra i skolevalget. De fikk 24,3 prosent av stemmene. Det er 6,8 prosent flere enn i 2007. Leder Erna Solberg er veldig fornøyd med det tallet. Hun mener det tyder på at elevene er enige med Høyre i hvordan skolen bør være.

– Det er flott å se at elevene er enige i at vi må ha mer kunnskap i skolen, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Venstre går også litt fram. 6,8 prosent støttet partiet i skolevalget. Det er 1,8 prosent flere enn sist.

Taperne er Sosialistisk Venstreparti (SV) og Fremskrittspartiet (Frp).

Valgforsker Hanne Marte Narud sier resultatet er som ventet. Ap og Høyre gjør det også godt på menings-målinger. Hun legger til at tallene må være trist lesning for SV. De får bare 4,9 prosent av stemmene. Det er 5,9 prosent dårligere enn i 2007.

Heller ikke Frp har noe å glede seg over. De gikk tilbake 4,6 prosent. 16 prosent av elevene støttet Frp. Partileder Siv Jensen mener at noe av forklaringen er at det ikke har vært valg-debatter på skolene. De ble avlyst på grunn av terroren 22. juli.

– Frp pleier å gjøre det bra i skolevalg. Det er blant annet fordi mange av våre ungdoms-politikere er flinke i debatter. I år ble de avlyst. Derfor er det vanskelig å sammenligne tallene med tidligere år, sier hun.

Knut Arild Hareide er leder i Kristelig Folkeparti (KrF). Han sier han er stolt over jobben unge politikere i alle partier har gjort.

– Vi har hatt en verdig valgkamp i en krevende og spesiell tid. Vi fikk omtrent samme resultat som 2007. Det er vi godt fornøyde med, sier Hareide.

126.000 elever deltok i skolevalget mandag og tirsdag.