Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Aske stanser norske fly

Asken fra Island har nådd Norge. Tirsdag morgen måtte flere avganger med fly fra Stavanger stanses.

Vulkanen Grimsvötn på Island sprutet ut lava og aske lørdag. En 20 kilometer høy røyksky begynte å spre seg. Tirsdag morgen nådde asken Vestlandet. Flere fly som skulle reise fra Stavanger, ble stående på bakken. Helikoptre får heller ikke fly. Også i Haugesund ble fly stanset.

Se bildene fra vulkanen i vår BILDESPESIAL

Avinor tror at asken ikke vil være så tykk. Derfor er det lov å fly. Men foreløpig har ikke norske flyselskaper blitt godkjent for å fly i slik aske. Derfor blir avgangene stanset likevel.

Utover tirsdag er det ventet at asken vil bre seg videre innover Sør-Norge. Etter klokka 14 kan det bli stans på flyplassen Kjevik i Kristiansand. Oslo lufthavn Gardermoen vil trolig ikke få noe aske før tirsdag kveld.

– Trafikken går nå som normalt i morgentimene. Det er ventet at Gardermoen går klar av askeskyen fram til klokken 20 tirsdag kveld, sier Jo Kobro til nettavisa aftenposten.no. Han er informasjons-sjef på Gardermoen.

LES MER HER: Askefaste får reise hjem gratis

Det er heller ikke fly-trafikk mellom fastlandet og Svalbard på grunn av vulkanasken.

Tirsdag ble flere fly-avganger stanset i Skottland og Irland. USAs president Barack Obama var på besøk i Irland. Han tok ingen sjanser, og reiste videre mandag kveld istedenfor tirsdag. Flere land i Europa kan få aske. Det avhenger av hvor vinden blåser. Askeskyen er foreløpig ikke så høyt oppe. Det kan være bra for flyene.

Alle fly til og fra Island ble stanset i helgen. Mandag kveld åpnet flyplassen i hovedstaden Reykjavik igjen. Fly mellom USA og Europa går ofte om Island. De måtte fly andre ruter enn normalt. I april i fjor ble fly-trafikken i hele Europa påvirket av asken fra en vulkan på Island. Nå frykter folk at det blir nytt kaos.

Utbruddet fra vulkanen Grimsvötn er større enn utbruddet fra vulkanen Eyjafjallajökull i fjor. Vulkanen fortsetter å spy ut aske.
– Utbruddet er mye kraftigere. Det kan bli like problematisk som utbruddet i fjor, sier Reynir Bödvarsson til det svenske nyhetsbyrået TT. Han er seismolog ved Uppsala universitet.

Flere eksperter håpet at Grimsvötn ville roe seg etter utbruddet lørdag. Det har ikke skjedd.