Norge

Asteroide farer forbi oss

Den 15. februar kan du se en asteroide fare forbi jorden. Alt du trenger er en kikkert og litt tålmodighet.

Planeter går i bane rundt solen. Men de er ikke alene. Mellom banene til Mars og Jupiter svever det en ring av støv, sand og steiner. Men steinene holder seg ikke alltid der. Eksperter tror at rundt 8.700 av dem går i andre baner, skriver nettstedet storm.no.

Disse steinene kalles asteroider. Av og til fyker noen av dem forbi jorden. Det er akkurat det som skjer fredag 15. februar. En asteroide vil komme så nær jorden at du kan se den med en vanlig kikkert.

Asteroiden er 58 meter lang og har fått navnet 2012 DA14. Fredag farer den forbi bare 27.700 kilometer over hodene våre. Det er ganske nære, sier ekspertene.
 – Asteroiden kommer til å se ut som en lysende prikk som beveger seg mellom stjernene, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Stein fra verdensrommet lagde hull i taket

Den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA har laget et bilde som viser hvordan det vil se ut når asteroiden farer forbi jorden. Du kan se bilde øverst i saken.

Dersom steinen hadde truffet jorda, ville det ha blitt en eksplosjon. Den ville ha vært litt større enn eksplosjonen som skjedde i Tunguska i Sibir. 30. juni i 1908 traff en asteroide i Tunguska. 2.200 kvadratkilometer skog ble helt ødelagt.  

Men det var ikke første gang en stor asteroide traff jorda. For rundt 50.000 år siden dundret en 30 meter stor klump av metall ned i ørkenen i Arizona i USA. Der lagde den et 1.250 meter bredt og 160 meter dypt krater. Ekspertene mener at det var første gang en stor asteoroide traff jorden mens det var mennesker her. Nå er krateret populært blant turister.

Det finnes flere millioner asteroider i solsystemet. Det går omtrent 40 år mellom hver gang en av dem kommer nær jorda, forteller Ødegaard.
– Heldigvis går det 1.200 år mellom hver gang en treffer, sier han til storm.no.

Asteroiden kommer fra sør. Ødegaard sier at den vil være nærmest oss klokka 20.26 fredag. Den vil være synlig i omtrent 18 minutter.

Dersom du bruker en kikkert, kan du se asteoroiden som en liten lysende prikk. Men du må følge godt med. Den kan være vanskelig å finne. Årsken er at den beveger seg fort.

– Som sagt, den blir vanskelig å finne, men jeg kan garantere flotte radarbilder i etterkant, sier Ødegaard til NTB.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå