Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Atomklokker hjelper deg med sommertiden

Fire atomklokker holder styr på norsk tid. Alt du trenger å huske på er å stille klokken én fram til helgen.

Natt til første søndag (i morgen) skal klokken stilles fram én time. Det skal gjøres klokka 02.00. Det er fordi sommertiden starter. Stadig flere smart-telefoner og andre elektroniske ting stiller klokken fram automatisk. Eldre mobiltelefoner og datamaskiner må du fortsatt stille fram selv. Det gjelder også de fleste klokker.

Våkner du søndag og lurer på hva klokka er, kan Justervesenet hjelpe. De vet nemlig alltid hvor mye klokken er. Det vet de på et langt høyere nivå av nøyaktighet enn de fleste av oss trenger. Justervesenet er en offentlig etat som holder orden på nasjonale mål for blant annet vekt og tid.

– Justervesenet har et laboratorium for tid. Det holder orden på norsk tid ved hjelp av fire atomklokker. Disse atomklokkene måles mot GPS og mot hverandre. Klokkene er nøyaktige med et avvik på mindre enn et mikrosekund, sier Harald Hauglin til nyhetsbyrået NTB. Han er sjef-ingeniør ved Justervesenet.

Justervesenet har egen nettside. Her kan du sjekke den nøyaktige tiden. Den oppdateres selvsagt til sommertid.

– Klokker har en takt bygget i seg. Noen klokker har en pendel, et kvarts-ur har en krystall av kvarts. Disse endrer takt etter hvor varmt eller kaldt det er. Og det er vanskelig å lage helt like pendler. Atomklokker holder tiden ved hjelp av svingninger i atomer. De har derfor likere takt enn andre klokker, forklarer Hauglin.

Justervesenets laboratorium for tid er ett av 73 slike laboratorier rundt om i verden. Justervesenet bidrar til å slå fast verdens universaltid. Den beregnes ved det Internasjonale byrået for mål og vekt i Paris.

Harald Hauglin har et enkelt tips for hvordan du skal stille klokken til sommertid.

– Still klokken mot sommeren. Tenk at du ser fram til at det blir sommer. Derfor stiller du klokken fram en time om våren. Om høsten lengter du tilbake til sommerferien. Da stiller du klokken tilbake en time, sier han.

Hvis du må stille klokken selv, og våkner klokka 09.00 på søndag, gjør du slik: Still klokka én time fram. Dermed er klokka egentlig kl. 10.00.