Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Avlyste møtet om bråket i SSB

Christine Meyer ville ikke møte Siv Jensen uten advokaten sin. Her er bråket i SSB enkelt forklart.

Norge

Christine Meyer er sjef i Statistisk sentralbyrå (SSB). Fredag skulle hun møte finansminister Siv Jensen. De skulle snakke om krisen i SSB. Mange ventet at Meyer skulle slutte.

Men det ble ikke noe møte. Meyer ville ha med advokaten sin.

– Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte, sier Meyer til avisa VG.

Dette var tredje møte om bråket i SSB. SSB skal endre på måten de jobber. Folk er sinte på avgjørelser som blir tatt om endringer.

Dette er striden:

– Christine Meyer har gjort for mange endringer for raskt. Hun har ikke lyttet nok til folk rundt seg. Det sier kritikere til VG.

– Meyer har også flyttet på forskeren Erling Holmøy. Han forsker på hva innvandring koster samfunnet. Nå må Holmøy jobbe med statistikk i stedet. Meyer har sagt at hun støtter fortsatt innvandring til Norge. Men hun avviser at hun tenker på politikk når det gjelder forskningen til SSB.

– 25 forskere skal flyttes til å jobbe med statistikk. Selv om de ikke vil.

– Planen er at SSB skal satse mer på internasjonal forskning. Noen mener det er galt. SSB bør forske mest på hvordan vi har det i Norge, synes kritikere.

– SSB har en viktig rolle i å regne ut tall når vi har lønnsoppgjør i samfunnet. Nå skades det arbeidet, mener Lands-organisasjonen i Norge (LO) og Nærings-livets Hoved-organisasjon (NHO). Meyer sier arbeidet ikke skal skades av endringene.

– Flere arbeidsoppgaver flyttes til avdelingen i Kongsvinger fra Oslo. Det er det flere som ikke liker.

– Meyer får også støtte. Avdelingen av forskere i SSB er for stor og gjør for lite. Det mener økonomi-professor Hans Hvide ved Universitetet i Bergen. Det samme mener professor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo. – Meyer tok fatt i den jobben som andre i SSB burde gjort for 30–40 år siden, sier han til kanalen NRK.

Kilder: NTB, Aftenposten, VG, NRK