Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Avslørte mishandling av pelsdyr

Flere pelsdyr-farmer har syke og skadde dyr. Nå må pelsdyr-næringen forklare seg.

Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet har besøkt 40 pelsdyr-farmer i sommer og høst. Farmene ligger fra Agder i sør til Nordland i nord. Dyrevernerne har tatt tusenvis av bilder og flere timer med video. De viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer.
Søndag viste NRK bilder av dyr med avbitte bein, haler og ører. Flere dyr hadde skader fra bitt.

– Dette viser at reglene for pelsdyr-næringen ikke klarer å forhindre at dyrene på pelsdyr-farmene lider hver dag, heter det i en presse-melding fra Dyrebeskyttelsen.
Det er tredje året på rad at dyrevernere viser hvordan forholdene ved norske pelsdyrgårder er. Over 180 gårder har blitt besøkt i hemmelighet siden våren 2008.

LES MER HER: Vil ikke drepe dyr for pels

Per Arne Tøllefsen jobber i Nettverk for dyrs frihet. Han mener at dagens regler ikke dekker dyrenes behov.
Folk fra pelsdyr-næringen møter landbruksminister Lars Peder Brekk mandag ettermiddag. De kan bli truet med at næringen kan bli forbudt. Det kan skje dersom forholdene ikke blir bedre.

Pelsdyr-næringen mener at dyrevernerne gjør noe ulovlig når de besøker farmene i det skjulte. Og at dyrevernerne gjør besøkene fordi de ikke ønsker oppdrett av dyr for pelsens skyld.

For et drøyt år siden sa Brekk at støtten til næringen måtte vurderes dersom det ikke ble bedre for dyra. Søndag sa han til NRK at det er trist at noen oppdrettere setter en hel næring i et dårlig lys.
– Inntrykket er at næringen har klart å bedre situasjonen. Men enkelte klarer ikke å følge lover og regler, sier landbruksministeren.

Mattilsynet har allerede laget strengere regler. De forsøker å få kontroll over pelsdyr-næringen. Foreløpig har ingen mistet retten til å holde dyr etter at Mattilsynet har sjekket pelsdyr-farmene.

Emneord

norge pelsdyr