Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bare litt flere stemmer

Politikere ba folk om å svare på terroren med å bruke stemmeretten sin. De håpet mange flere enn før ville stemme. Slik ble det ikke.

Etter terroren i Oslo og på Utøya, snakket mange om mer demokrati. I valg-kampen var alle politikerne enige om én ting: Stemmeretten er det viktigste vi har. De ba folk svare på terroren med å støtte opp om demokratiet. De håpet mange flere enn før ville bruke stemmeretten sin.

Da 98 prosent av stemmene i årets valg var telt, viste tallene at 62,3 prosent hadde stemt. Det er 1,1 prosent mer enn i valget i 2007. Det er også det beste siden 1995. Men det er likevel ikke den store økningen mange hadde håpet på, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Rekordmange har stemt på forhånd

Vegard G. Wennesland er skuffet. Han er leder for Arbeiderpartiets ungdom, AUF i Oslo.

– Jeg skulle gjerne sett at valg-deltakelsen var høyere. Vi hadde trodd at flere ville stemme. Det overrasker meg at det ikke er flere som har stemt. Jeg har stått på stand og gått på husbesøk i valg-kampen. Da fikk jeg inntrykk av at mange hadde tenkt å stemme, sier Wennesland til nettavisa Aftenposten.no.

LES MER HER: Ned for Frp, opp for H

I noen menings-målinger har opptil 80 prosent svart at de skal stemme. Forskere trodde ikke på at så mange faktisk kom til å stemme. I målinger svarer mange at de vil stemme selv om de egentlig ikke gjør det. Men forskerne trodde det ville bli en klar økning. Fredag sa valg-forsker Frank Aarebrot at han trodde rundt 68 prosent ville møte opp.

LES MER HER: Beste for Ap på 24 år

Isteden ble det bare en liten økning siden forrige valg.

Den høyeste valg-deltakelsen i et norsk kommune-valg, var i 1963. Da kom litt over 80 prosent til valg-lokalene for å stemme. Siden da har deltakelsen gått ned nesten ved hvert kommune-valg. Det dårligste var i 2003. Da stemte bare 59,3 prosent av dem som hadde stemmerett. I 2007 gikk det litt opp igjen, til 61, 2 prosent.