Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barn av fattige mistrives på skolen

De har færre venner og trives ikke på skolen. Barn fra fattige familier har flere utfordringer.

– Noen svarer at de ikke har råd til middag hver dag. Eller at de ikke går i bursdag. Det er fordi de ikke har råd til gaver, sier forsker Tormod Bøe til kanalen NRK. Han har undersøkt barnefattigdom i kommunene Askøy, Fjell, Sund og Øygarden.

Studiet viser at barn i familier med dårlig råd, har færre venner. De trives dårligere på skolen. Hvert sjette barn i fattige familier har ikke en bestevenn.

– Det er forskjell på om de inviterer venner med seg hjem eller om de liker best å gå på besøk til andre. Det kan man tolke som at noen barn ikke ønsker å ha folk hjem til seg. Det kan være fordi de føler at huset ikke er fint nok. Eller at TVen ikke er stor nok, sier Bøe.

– I Norge har mange god økonomi. Da er det ekstra vanskelig å ha dårlig råd, forklarer forskeren.

Ti prosent av barn fra fattige familier sier de mistrives på skolen. Over 1.100 elever har svart på undersøkelsen. Det er 5. til 10.-klassinger. Også 1.300 foreldre har vært med.

Det er vanskelig å si hvem som regnes som fattige. Men i studien er det bestemt at familien tjener under 60 prosent av den vanligste inntekten i en familie i Norge.