Norge

Barn får mindre antibiotika

Leger skriver ut mindre antibiotika til barn i Norge. Det er gode nyheter, mener Folkehelse-instituttet.

Norske barn får mindre av medisinen antibiotika enn før. Det er godt nytt for barna og kampen mot resistente bakterier, mener Folkehelse-instituttet.

Resistente bakterier er bakterier som overlever antibiotika.

Fra 2012 til 2016 falt antallet resepter på antibiotika til barn. Det ble skrevet ut 24 prosent færre resepter på medisinen. Det viser en ny studie fra Folkehelse-instituttet. Den er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Ifølge studien er mindre antibiotika bra for barna. Årsaken er at de gode bakteriene i tarmen kommer på plass i de første tre årene av et barns liv. Og barn som bruker mye antibiotika har større risiko for noen sykdommer. Det gjelder spesielt sykdommer som astma og cøliaki.

– Vi har et nasjonalt mål. Vi vil ha 30 prosent mindre bruk av antibiotika innen 2020. Nå er det mulig å nå målet for denne aldersgruppen, sier Ketil Slørdal. Han er spesialist i barnesykdommer. Han er også seniorforsker ved Folkehelse-instituttet.

Nye retningslinjer kan forklare hvorfor det skrives ut mindre antibiotika til barn. De er strengere i bruk av antibiotika til infeksjoner i luftveiene. Det er også strengere i bruken av antibiotika mot ørebetennelser.

Samtidig er det store forskjeller mellom fylkene. Oslo har det høyeste antallet resepter per 1000 barn. Troms og Finnmark har færrest. Nedgangen er størst i Sogn og Fjordane og Nordland.

Siste utgave

På forsiden nå