Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barn må få si sin mening når foreldre skilles

Barn må få rett til å bli hørt når foreldre skiller lag. Barna skal også selv kunne få hjelp. Det mener et utvalg.

– Vi foreslår at barn skal få en rett til å bli hørt ved samlivsbrudd, sier Line Helene Holten til nyhetsbyrået NTB. Hun har ledet et utvalg. De har undersøkt hvordan familievern-tjenesten i Norge fungerer.

Holten sier at foreldrene må få informasjon om hvor viktig det er at barn blir lyttet til. Og sørge for at barna kan være med på en samtale på familievern-kontoret.

Når foreldre skal skilles, kan de få hjelp. Familievernet der de bor, har både terapi og kurs. Foreldre må møte hos familievern-tjenesten om de vil skilles. Men fungerer denne hjelpen godt nok? Det ville regjeringen finne ut. Derfor lagde de et utvalg.

Utvalget ønsker en endring i loven. Blant annet skal barna ha rett til å bli hørt. Det må skje når foreldrene skal møtet med familievern-tjenesten.

Barnet kan møte en familie-terapeut alene eller sammen med foreldrene. Barna skal også få denne hjelpen. Det kan skje selv uten at foreldrene er enige i det, sier Holten.

Men barna må ikke møte, sier hun.

Utvalget vil ikke øke presset på barn i en vanskelig situasjon. Utvalgets forslag skal ikke være slik, mener utvalgslederen.

Familieverntjenesten skal ha nok kunnskap til å ta vare på barna, sier Holten.

Foreldre må i en ordning med mekling om de vil skilles. Utvalget vil ha en endring i slik obligatorisk mekling. I dag har foreldre plikt til å møte til ett meklingsmøte hos familievern-tjenesten. Utvalget vil kalle dette en obligatorisk foreldresamtale.

I møtet må foreldrene blant annet bli enig om hvor barna skal bo. Og hvor ofte de skal treffe sine barn. De som selv klarer å bli enige om dette, trenger bare å møtes én gang.

De som ønsker hjelp til å mekle, skal få mer mekling enn i dag. Det foreslår utvalget.

Noen foreldre blir ikke enige. Da blir det en sak for domstolene.

– Utvalget foreslår at de må møte til seks timer med obligatorisk mekling. De må skje før de kan få hjelp av domstolene, sier Holten.

Konflikten kan bli verre ved rettssaker. Derfor ønsker utvalget denne nye ordningen.

Bakgrunnen for forslaget er at konfliktene ofte eskalerer i forbindelse med rettssaker.