Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barna ville valgt Støre

Hvis barna fikk bestemme hadde han blitt statsminister.

Barn i 5. til 10. klasse har bestemt seg. De ville valgt Jonas Gahr Støre til statsminister. Støre er leder for Arbeiderpartiet. Partiet fikk flest stemmer i «Barnas valg». Valget er arrangert av organisasjonen Redd Barna.

Til sammen har 60.530 barn stemt denne uka. De er alle født mellom 2002 og 2008.

– Vi er overveldet. «Barnas valg» har gått over all forventning. Barn fra alle fylker i Norge har stemt, sier Gunvor Knag Fylkesnes. Hun er leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Det er 169 plasser på Stortinget. Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp) ville fått 88 av disse plassene. Det viser resultatet av tidenes første barnevalg.

Resultatet av valget kom fredag. Ap, SV og Sp ville fått flertall på Stortinget og kunne danne regjering. Der hadde Støre blitt statsminister.

– Det er et veldig hyggelig tall. Det er også ganske likt årets skolevalg, sier Jonas Gahr Støre til nyhetsbyrået NTB.

Dagens regjering med Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) gjorde det ikke like bra blant barna. Sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) ville de fått 67 mandater.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ville fått hele 14 plasser.

Støre sier han gleder seg litt til skolebarn og skoleungdom får stemmerett om noen år. Han mener det er barns sans for rettferdighet som avgjør hvilket parti de velger.

– Her tror jeg nok vårt slagord «alle skal med» appellerer. Vi har møtt mange barn i valgkampen. Vi er positivt overrasket over hvor interesserte de er i politikk, sier Støre.

Jan Tore Sanner fra partiet Høyre er kommunalminister. Han sier barnevalget er viktig. Det er fordi det er framtidens velgere som deltar.

– Det som er flott er at så mange barn og unge begynner å ta bruke demokratiet. Vi håper det gjør at flere stemmer i framtiden, sier Sanner.

Vis bildetekst