Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Beklager at veien ble åpnet for tidlig

En vei ble åpnet for tidlig etter uværet i Jølster tirsdag. Det kom flere ras. Ett av disse tok en bil og sjåføren.

Bilføreren er fortsatt ikke funnet etter raset. Til sammen kom det seks ras i Jølster kommune og Førde kommune. Det skjedde tirsdag ettermiddag av kveld. Fem av rasene var store.

Flere veier ble stengt som følge av alle jordrasene. Det var også fylkesvei 451. Så bestemte politiet seg for å åpne veien midlertidig. Det var for at folk skulle kunne kjøre ut. Da gikk det et nytt jordras. Det var det som førte én bil ut i Jølstravatnet.

– En rakk ikke tidsnok å stenge veien på nytt. At veien ble åpnet, fikk et svært tragisk utfall. Det beklager vi sterkt, sier lensmann Dag Fiske i Sunnfjord. De sendte ut en pressemelding torsdag kveld.

Mannen i 50-årene har vært savnet i to døgn. Det har vært lett etter ham med helikopter, båt, og dykkere. Det letes også med en undervannsrobot.

Statsminister Erna Solberg besøkte Førde etter rasulykken. Besøket har vært planlagt lenge. Men det ble annerledes som følge av rasene. Solberg fikk forklart hva som hadde skjedd. Hun reiste ikke inn til rasområdet. Det har folk som bor der, kritisert henne for.

– Jeg synes det er veldig uheldig. Det gir et dårlig signal ut til folket at Erna Solberg ikke har vist seg i Jølster. Ikke minst når vi ser hvor store ødeleggelser hele kommunen har opplevd i det siste, sier Leiv Bjarte Svidal til avisa Dagbladet.

Han mener det ville vært naturlig at statsministeren besøkte kommunen når hun var så nært.

Erna Solberg sier at hun ikke ville være i veien for jobben som er gjort. Hun ønsker heller ikke å bruke Forsvarets ressurser som er satt inn i arbeidet.

Fortsatt ligger tømmer og greiner godt synlig i vannflaten flere steder. Også langs veiene ligger store skredmasser. Statens vegvesen tror det tar flere uker å rydde opp.

Fredag åpnet likevel veien E39 i Sogn og Fjordane for lede-bilkjøring. Det gjelder strekningen mellom Førde og Jølster. E39 går fra Førde langs Jølstra og nordsiden av Jølstravatnet til Sandane i Gloppen.