Norge

Beklager til jødene

Politiet ber norske jøder om unnskyldning. Det er for rollen de hadde i at jøder ble sendt til konsentrasjons-leire under andre verdenskrig.

Både Kirken og politiet beklager sin rolle. Det er i at flere hundre norske jøder ble sendt ut av landet under andre verdenskrig. De ble sendt til tyske konsentrasjons-leire. Mandag er det 70 år siden 532 norske jøder ble sendt ut med skipet D/S Donau. Totalt ble 771 norske jøder sendt til tyske leire. Bare 34 overlevde. Det nazisiske Statspolitiet hadde en viktig rolle i å sende jødene til konsentrasjons-leirene. De samarbeidet også med folk fra det vanlige politiet i Norge. Først 70 år senere, kom beklagelsen.

– Jeg vil beklage. Det er på vegne av det norske politi og alle som hadde noe med utsendelsen av jødene å gjøre, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagsavisen.

– Det var på tide at de beklaget. Men det er gledelig, sier Samuel Steinmann. Han er en av jødene som ble sendt til konsentrasjons-leiren Auschwitz.

Bispemøtet i Den norske kirke godkjente en tekst med beklagelse til jødene i oktober i år. Tidlig mandag morgen var biskop Ole Christian Mælen Kvarme med på en seremoni på Akershus-kaia i Oslo. Det var for å minnes de som ble sendt ut med M/S Donau.

– I dag innrømmer vi at den norske kirke ikke gjorde nok for å redde jødene. Det var selv om kirken visste hva som skjedde i Tyskland da nazistene styrte. Kirken reagerte ikke til å begynne med. De reagerte først etter at alle jødiske menn over 15 år ble arrestert. Det skjedde i oktober 1942. Men kirkens protest mot forfølgelsen og overgrepet kom for sent, sa Kvarme i sin tale på seremonien.

Samuel Steinmann vil bruke alle muligheter til å fortelle om det grusomme han og så mange andre opplevde. For 70 år siden ble han sendt til Tyskland. Han var en av svært få som vendte tilbake og er nå eneste som fortsatt lever.

– Det er så viktig å fortelle, spesielt for den nye slekten som vokser opp. Skolebøkene forteller ikke stort. Det holder ikke å fortelle at tyskerne tok makten i Norge fra 1940 til 1945. De må få vite detaljene om det som skjedde, sier Steinmann

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå