Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber alle laste ned Smittestopp-appen

Torsdag kom appen som skal spore smitte med korona-viruset. Statsminister Erna Solberg ber alle om å laste den ned.

Appen Smittestopp skal gi oversikt over hvem folk har vært nær. Slik kan folk få beskjed på SMS. Det er dersom de har vært nær en person med korona-smitte. Folkehelse-instituttet (FHI) har fått laget appen.

Torsdag ettermiddag presenterte myndighetene appen på en presse-konferanse. Statsminister Erna Solberg sa at hun slev kommer til å laste den ned. Hun ber alle om å gjøre det samme.

– Jeg ber dere alle være med på nok en dugnad ved å bruke Smittestopp-appen, sa statsministeren.

Hun sa at appen er viktig for at samfunnet kan åpnes igjen.

– Det er en digital løsning som gir større frihet. Appen vil gjøre det lettere for oss alle å kunne bidra til å spore smitte, sa hun.

Solberg sa at det er frivillig å laste ned appen. Men det er ikke frivillig å bidra til å spore smitte. Blir du smittet, må du si ifra om alle du har hatt kontakt med flere dager tilbake. Uten appen kan dette arbeidet være vanskelig, sa statsministeren.

– Du må huske hvem du har møtt mange dager tilbake i tid. Det gjør at noen ikke blir varslet raskt nok. Og at noen ikke får beskjed, sa hun.

Statsministeren ønsker at så mange som mulig nå laster ned appen.

– Vi trenger data om virkelige folks bevegelser. Det er for at den skal bli treffsikker. Sånn kan du få en SMS hvis du har vært i nærheten av noen som er smittet, sa hun.

Mange har vært skeptiske til appen. Årsaken er at den samler inn informasjon om hvor folk er. Dataene skal kun brukes til å spore og stoppe smitte, sa Solberg.